[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Gfk Romania anunta imbunatirea situatiei financiare a romanilor(!?)

10 noiembrie 2011

10 noiembrie, 2011 – Ultimul barometru de incredere a consumatorului realizat de Gfk vine cu date contradictorii. Desi 77% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, cu toate ca 56% dintre ei reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, respondentii declara ca situatia financiara a familei s-a imbunatatit.

„Daca in octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in octombrie anul acesta sunt vizibile imbunatatirile – numai 6 din 10 dintre cei chestionati manifesta acelasi sentiment negativ”, se arata in comunicatul Gfk Romania.

De asemenea, cu toate ca rezultatele obtinute de Gfk releva faptul ca romanii sunt mai optimisti asupra pespectivelor financiare fata de cum erau in urma cu un an, „increderea in stabilitatea locului de munca se situeaza la un nivel foarte scazut fata de lunile trecute ale anului”. Mai exact, 77% dintre cei chestionati se asteapta ca somajul sa creasca in urmatorul an si numai 3% estimeaza o scadere.

Singura constanta intre ce declara acum romanii si ce declarau in urma cu un an este si ea susceptibila de a fi neconforma cu realitatea: „… aproape un sfert (24%) spun ca sunt datori, situatie care – la acest capitol – arata aproape identic cu octombrie 2010”. Datele BNR releva ca, in ultimul an, odata cu cresterea numarului restantierilor s-au marit si sumele restante la plata astfel ca rata creditelor neperformante a crescut de la 11,67% in septembrie 2010 la 14,18% in septembrie 2011.

Informatiile sus comentate provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Autorii studiului considera datele ca fiind reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?