François Bloch, director general BRD: principala provocare pentru sistemul bancar va fi gasirea unui model rentabil care sa includa populatia din zonele rurale

11 ianuarie 2018

Consolidarea tot mai accentuată din sectorul bancar pune şi mai multă presiune pe jucătorii rămăşi în piaţă, crede seful BRD.

„Ca urmare a procesului de consolidare în curs, piaţa va deveni tot mai competitivă. Produsele şi serviciile, fiind mai mult sau mai puţin similare, trebuie oferite la o viteză foarte mare şi conform cu un model de distribuţie bine rafinat, pe baza unei segmentări precise şi a preferinţelor clienţilor“, a explicat pentru ZF François Bloch, director general al BRD.

Dincolo de provocările din sfera competitivităţii aduse de restrângerea numărului de jucători, principala provocare pentru sistemul bancar va fi găsirea unui model rentabil care să includă populaţia din zonele rurale, este de părere şeful BRD.

Cea mai recenta cercetare de piata la nivel national, realizata in luna octombrie 2016 de Brandberry (prin interviuri fata in fata la domiciliul clientilor), la comanda NOCASH, a relevat ca doar 35% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar, procent de peste două ori mai mic decât cel din oraşele mici, de 78%. De asemenea, doar 23% dintre respondentii din mediul rural isi primeste salariul pe card.

Gasirea unui model de succes pentru atragerea in sistemul bancar a populatiei din mediul rural este intr-adevar o foarte mare provocare mai ales in conditiile in care  se manifesta deja abandanul de servicii financiar-bancare. Conform cercetarii mentionate, un sfert dintre cei care au declarat că nu deţin un cont bancar spun că au avut, dar din diverse motive, au renunţat la el.

”Situaţia “abandonului” de servicii financiar-bancare este mai pronunţată pentru populaţia din mediul rural. Potrivit rezultatelor obţinute, 80% dintre cei care locuiesc în rural, şi au avut card, nu doresc să-şi mai facă unul nou, spre deosebire de 80% din urban care vrea să-şi deschidă un nou cont de card”, se arată în comunicatul de prezentare a rezultatelor studiului.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?