[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Achizitionarea de actiuni MasterCard si Visa a fost plasamentul anului 2011

4 ianuarie 2012

4 ianuarie, 2012 – Investitia in actiunile cotate la bursa ale schemelor internationale de plata a fost cel mai bun plasament al anului trecut. In conditiile in care, cu exceptia SUA, toate pietele din economiile dezvoltate au inregistrat scaderi de pana la 24%, ca urmare a deteriorarii pretului actiunilor pentru majoritatea companiilor listate, cotatia pentru MasterCard si Visa Inc. a inregistrat cele mai mari cresteri din sectorul financiar-bancar pe plan mondial.

Astfel, pretul actiunii MasterCard Inc.  a crescut cu 67% in vreme ce pentru Visa Inc. cresterea a fost de 42%. Spre comparatie, in acelasi interval de timp, pretul actiuniilor primelor trei banci americane, dupa active, a scazut intre 20% si 60%:  JPMorgan Chase & Co a scazut cu 24%, Bank of America Corp a scazut cu 60% iar pentru Citigroup Inc. scaderea a fost de 40%.

Titlu Cotatia in ultima zi de tranzactionare din 2010 Cotatia in ultima zi de tranzactionare din 2011 Evolutie
MC 223,23 USD 372,82 USD + 67%
VISA 71,52 USD 101,53 USD + 42%

Sursa: Bloomberg

La nivel european, grupuri mari bancare au inregistrat, de asemenea, scaderi semnificative de peste 50%. La finele sedintei de tranzactionare din 3 ianuarie, „1 year return” era de -58,4% pentru Societe Generale SA,  – 50,4% pentru Raiffeisen Bank International AG si de -60,2% pentru Erste Group Bank AG.

Datele statistice confirma faptul ca investitia in actiuni MasterCard si Visa nu numai ca ar fi protejat impotriva inflatiei dar ar fi adus randamente semnificative in aceasta perioada de criza. In prima sedinta de tranzactionare din 2009, la NYSE, o actiune MasterCard se putea cumpara cu 160 USD in vreme ce pretul pentru o actiune Visa era de 56 USD. La trei ani distanta, la finalul primei sedinte de tranzactionare din 2012, pretul actiunii era de 368 USD pentru MasterCard si de 103 USD pentru Visa.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?