[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

80.000 de vendomate din piata, precum cele de cafea sau snack, trebuie dotate cu aparate de marcat cu memorie fiscala, pana la 31.12.2019

22 iulie 2019

În Monitorul oficial din data de 17 iulie 2019, a fost publicată Legea nr. 136/2019, ce modifica legislatia caselor de marcat fiscale. Principala modificare constă în abrogarea excepției de a nu se utiliza casa de marcat fiscală pentru vânzările de bunuri prin mașini automate, la care încasarea se realizează prin cititoare de carduri bancare sau prin încasarea automată de bancnote, susține consultantul fiscal Adrian Bența, potrivit hotnews.ro.

“În consecință, acești operatori economici au obligația să se doteze cu astfel de automate, ce sunt dotate cu aparate de marcat cu memorie fiscală. Termenul prevăzut de lege este data de 31 decembrie 2019″, a spus el.


Potrivit acestuia, se menționează în mod expres că transportul internațional de persoane cu plată, respectiv transportul local, inclusiv transportul cu metroul, când plata serviciului de transport se efectuează cu bilete, este o excepție de la utilizarea casei de marcat fiscale.

“Se reformulează mai exact obligația utilizării casei de marcat fiscale pentru serviciile de transport național, când acestea se realizează între localități. Și acești operatori economici ce efectuează transport între localități au termen ca în 6 luni de zile să se doteze cu case de marcat cu memorie fiscală”, spune el.

Prezenta lege intră în vigoare în data de 20 iulie 2019.

Ce spun patronii din industrie

“Credem că este o măsură pripită, unde nu a avut loc o consultare activă cu industria”, a declarat pentru StartupCafe.ro directorul unui important jucător de pe piața locală a aparatelor de vending.

“Noi, cei din industria de vending am aflat despre acest demers de la vânzătorii de case de marcat, care au fost invitați la discuții în prealabil, noi ca industrie nu am fost invitați.

Această măsură, care presupune instalarea unor module fiscale și ne crează nouă o obligativitate, nu are o soluție tehnică, momentan, cunoscută în piață. Iar, având în vedere că sunt câteva zeci de mii de automate, pentru noi, operatorii care avem 2.000 de aparate, înseamnă o investiție care nu a fost bugetată, de câteva sute de mii de euro, estimăm că un dispozitiv va costa între 100 și 200 de euro, apoi, apar și costurile de mentenanță.

„Totul a fost făcut în grabă, nu s-a făcut o cercetare la nivel tehnic pentru a vedea dacă o astfel de soluție poate fi implementată sau nu. Automatele din punct de vedere al construcției nu suportă o casă de marcat clasică. Trebuie dezvoltată o soluție noua. Noi în industrie bănuim că cineva are deja soluția.”

„Modelul de business, în general, presupune că operatorul este proprietarul aparatului și îl dă în comodat. Așa că ne așteptăm la creșteri de prețuri pe care să le suporte și consumatorul final, prețuri ale produselor și serviciilor vândute prin aceste automate”, a mai declarat directorul companiei.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?