1% din populatia urbana si-ar depune banii la BNR

18 februarie 2011

17 februarie, 2011 – Romanii inca mai cred ca Banca Nationala are operatiuni de ghiseu, 1% din populatia urbana declara ca daca ar dispune de o suma mare de bani ar face un depozit la banca centrala, potrivit National Banking Index realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 65% dintre romanii din mediul urban care utilizeaza servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.

O treime din respondenți folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime folosește bancomatul o data pe luna. Restul respondenților il folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%). 47% dintre romani nu folosesc niciodata cardul pentru a plati cumparaturile, iar 33% il folosesc ocazional; 15%, in schimb, il folosesc de cele mai multe ori, iar 5% declara ca il folosesc de fiecare data. Serviciile bancare on-line sunt accesate in prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare.

Potrivit studiului, unul din 10 utilizatori de servicii bancare, cu rezidența in mediul urban, intenționeaza sa ia un credit de la banca in viitorul apropiat. Intr-o luna normala, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reușesc sa faca economii.

NATIONAL BANKING INDEX 2011 este primul program integrat de evaluare a percepției pieței bancare derulat in Romania. Rezultatele National Banking Index reprezinta un feedback al clienților cu privire la experiența lor cu piața bancara.

La studiu, realizat pe baza de interviu, au participat 1.436 de indivizi din mediul urban in varsta de cel putin 18 ani.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?