[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondajele online de opinie marca Banking 4.0 – TOTI expertii din banci (chestionati) isi doresc o platforma comuna pe identitate digitala si portabilitate a conturilor!

Premium
30 mai 2024

Implicarea in dezvoltarea si exploarea platformei comune este vazuta insa diferit de catre experti.

Ajunsa la a X-a editie, tema conferintei internationale Banking 4.0 din acest an (Sinaia, 26-28 noiembrie), este dedicata conversației bancare în era digitalizării, ca factor esential de progres. Sub sloganul „De la centrat pe tehnologie la centrat pe om: schimbarea viziunii de la servicii la conversații„, conferinta pune accentul pe schimbarea paradigmei astfel ca bancile trebuie sa-si regandeasca modelul de business de la intermediator la facilitator. Succesul pe termen lung va fi asigurat in masura in care bancile vor reusi sa creeze „sanatate financiara” pentru clientela proprie.

In acest context, organizatorii Banking 4.0 au selectat un grup exclusivist de experți din banci – sefi operatiuni si retail, responsabili departamente IT, plati sau conformitate, coordonatori pe transformare digitala si securitate cibernetica – pentru a dialoga pe diverse teme legate de transformarea și adaptarea industriei de profil la noile provocări.

Aproape 100 de experti bancari sunt invitati sa participe la o serie de sondaje online de opinie, prin care vom identifica noi modalități de îmbunătățire a experienței si bunastarii utilizatorului de servicii si produse bancare, in paralel cu noi masuri de eficientizare a proceselor din banci. Implicarea este rasplatita cu o invitație pentru a putea participa fizic la toate sesiunile de lucru ale conferinței internaționale Banking 4.0.” – a declarat Sergiu Cone, organizatorul evenimentului.

Primul chestionar care deschide seria sondajelor online de opinie marca Banking 4.0 are ca tema „identitatea digitala si portabilitatea conturilor bancare”.

Scopul acestui sondaj este să colecteze perspectivele expertilor, nu ale bancilor, referitoare la necesitatea si oportunitatea unei platforme comune de identitate digitală, care să faciliteze nu doar transferurile de conturi pentru clienți, ci și transferul identității digitale de la o bancă la alta în momentul înregistrării. Practic, acest lucru le-ar permite clienților Băncii A să se înregistreze la Banca B folosind identitatea digitală deținută la Banca A, evitând astfel necesitatea parcurgerii mai multor procese de înregistrare.” – a explicat Sergiu Cone.

Desi colectarea datelor se va finaliza la 31 mai a.c., centralizarea chestionarelor primite pana in acest moment releva un interes generalizat la nivel de sistem pentru dezvoltarea si exploatarea in comun a unei infrastructuri in domeniul identitatii digitale. Practic, toti expertii care au raspuns la chestionar considera ca banca in care isi desfasoara activitatea este interesata sa participe la o asemenea platforma.

Acestia au fost invitati sa acorde note de la 1 la 5, in care 1 reprezenta dezinteres total iar 5 reprezinta un interes foarte mare. Peste 4 din 10 experti apreciaza ca banca in care isi desfasoara activitatea este foarte mult interesata de un astfel de potential proiect.

Nuantele apar in ceea ce priveste partenerii cu care aceasta platforma ar trebui dezvoltata si modul in care bancile se vor implica. Astfel, prima optiune de partener pentru colaborarea la un asemenea proiect este Guvernul Romaniei si agentiile guvernamentele, urmata indeaproape de colaborarea cu alte banci. La ceva distanta se claseaza, pe locul trei, colaborarea cu asociatii precum ARB sau Rofin.Tech, urmata de parteneriatele cu companiile de telecomunicatii sau companiile fintech. Fiind raspunsuri multiple, variantele de opinii exprimate au vizat un mix de colaborari posibile intre partenerii sus mentionati: de la exclusiv cu Guvernul Romaniei pana la parteneriate exlusiv cu companiile fintech impreuna cu agentiile guvernamentale.

In ceea ce priveste maniera in care expertii vad implicarea bancilor, unii considera ca acestea ar trebui sa fie doar actionari, in vreme ce altii apreciaza ca ar trebui sa joace rolul de dezvoltatori (mai putini). Exista si o a treia categorie a caror opinie este ca bancile ar trebui sa fie atat actionar cat si dezvoltator.

Ideea unei platforme comune pentru identitate digitala nu este tocmai noua. In Europa sunt mai multe exemple de platforme de succces dezvoltate de sistemele bancare pentru a-si eficientiza activitatea. Itsme.be sau BankID.com sunt doar cateva dintre ele.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?