Vor trece magazinele online la domenii cu diacritice? O librarie „sparge gheata”

27 decembrie 2016

A fost lansat primul magazin online de cărţi din România cu nume de domeniu cu diacritice. Este vorba de www.librărie.ro, fostul magazin online cartidiverse.ro.

Posibilitatea să-ţi înregistrezi la rotld.ro un astfel de nume de domeniu există de peste un an, dar până acum nu sunt cunoscute magazine online care să fi apelat la aşa ceva. Asta deoarece o astfel de adresă implică dificultăţi tehnice.

Potrivit programatorului Vitalii Burian, care a implementat numele de domeniu, sunt probleme cu browserele mai vechi de internet (Firefox 4, Safari 3, Internet Explorer 8) care, deşi încarcă site-ul, nu pot afişa numele cu diacritice.

„Google Chrome, ultima versiune care este disponibilă pe Windows XP, afișează numele de domeniu în bara de adrese în varianta transliterată. La fel procedează și IE 8. Însă în cazul IE 8 există totuși o soluție care poate remedia această problemă. Din păcate, aceasta necesită modificări la setările Windows cu privire la limbi. Câți din utiliztorii IE 8 vor fi capabili să le facă?!”, se intreaba Burian, care mai spune ca aceeași problemă a întâmpinat și cu Opera Mobile pe tabletă; Firefox și Google Chrome neavând această problemă.

Se pare ca nu este chiar totul pierdut. Firefox pe Windows XP afişează corect numele.

„Browserele moderne, care funcţionează pe Windows 7 sau versiuni mai noi ale sistemului de operare, nu au probleme în afişarea numelui de domeniu cu diacritice. În ceea ce priveşte Google, cel puţin până în acest moment, când au fost deja indexate vreo câteva sute de pagini, motorul de căutare nu pare să aibe vreo problemă cu domeniile cu diacritice.”

Va ramane oare singurul exemplu de domeniu cu diacritice sau vor incepe si alte magazine online sa se particularizeze astfel? Raspunsul este dat de faptul ca, asa cum am vazut mai sus, diacriticele fac mai degraba dificila accesibilitatea platformei. Comertul electronic se face deja de pe telefoane mobile, care nu au pe tastatura diacritice, cel putin in acest moment, si nimeni nu-si doreste limitarea accesului la propria platforma.

Romanii au cumparat totusi domenii cu diacritice împânzite cu caracterele ă, â, î, ș și ț. „Românii le-au cumpărat, după care se pare că le-au pus la păstrare cu ”naftalină” în așteptarea unor timpuri viitoare mai prielnice.”, mai spune Burian.

Sursa: virtualshops.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?