[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa Europe catre Guvernul Romaniei: “Yes, we can”

30 mai 2013

30 mai, 2013 – Peste 80% din populatia urbana beneficiaza de oportunitatea platii prin card a taxelor si impozitelor. In acest context, mizand si pe faptul ca aproape fiecare adult din mediul urban detine deja cel putin un card, Visa Europe propune optimizarea resurselor din sectorul public prin utilizarea cardurilor. Avantajul financiar anual este estimat la 1 mld. Euro, prin economii generate si crestere de venituri la bugetul statului.

Visa a initiat in 2009 proiectul de promovare a utilizarii cardurilor pentru plata de taxe si impozite in administratia locala, bugetul alocat pentru campanii depasind 1,5 mil. Euro. In prezent, 180 de primarii accepta plata prin card la ghiseu iar 85 permit si plata pe Internet. In 2012 s-au inregistrat 254.000 tranzactii de plati taxe si impozite pe card la POS, plus 31.000 in online. Estimarea pentru 2013 este de 344.000 tranzactii la POS si 42.000 pe Internet si un volum cumulat (real + online) de peste 130 mil. RON taxe si impozite colectate prin card.


“Romania este prima tara aleasa de Visa Europe pentru a implementa acest proiect tocmai pentru ca au fost identificate oportunitati foarte mari de utilizare a cardurilor in sectorul public” – a declarat Berna Ulman, Senior Vice President Visa Europe. Astfel, Romania a devenit o premiera pentru Uniunea Europeana din perspectiva celor de la Visa.

Practic sunt 4 mari domenii in care se propune utilizarea cardurilor: pentru plata taxelor si impozitelor locale, plata prestatiilor si drepturilor sociale, pentru cheltuielile realizate de institutiile publice cu deplasarile in interes de serviciu si eficientizarea colectarii TVA.

Dincolo de efectele asupra reducerii economiei subterane, cresterea sigurantei si rapiditatii platilor dar si imbunatatirea perceptiei publice, Visa Europe apreciaza ca introducerea pe scara larga a cardului in sectorul public va conduce la avantaje financiare certe cuantificate la 1 mld. Euro anual (vezi tabel).

Domeniu

Economii generate

Cresterea veniturilor

Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul

3,5% – 5% din costurile de administrare

500 – 750 mil. RON

Plata prestatiilor si drepturilor sociale

400 mil. RON

Cheltuieli realizate de institutiile publice cu deplasarile in interes de serviciu

12,6 mil. RON

Eficientizarea colectarii TVA

358 – 3.300 mil. RON

Total

Peste 435,6 mil. RON

Peste 4.050 mil. RON

Sursa: Visa Europe

In situatia in care Guvernul roman ar lua decizia de a plati prin card prestatiile si drepturile sociale, avand in vedere ca milioane de beneficiari sunt in mediul rural, Visa Europe – impreuna cu bancile membre – isi asuma dezvoltarea infrastructurii de acceptare prin instalarea de terminale.

Cu sau fara intentie, mesajul Visa Europe este identic cu cel al presedintelui SUA, Barack Obama, in prima sa campanie prezidentiala: “Yes, we can”. “Putem micsora masa monetara, putem creste gradul de bancarizare, putem garanta controlul cheltuirii banului public”, a declarat Catalin Cretu (foto), director general Romania, Visa Europe.

Reactia autoritatilor

Desi a recunoscut ce este “placut surprins” de invitatia la evenimentul Visa Europe, Claudiu Doltu (foto) – secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) s-a aratat “dezamagit” inca din start de modul in care a fost prezentata situatia pe Romania, “de parca am fi la un timid inceput”.

Reprezentantul (MFP), a reactionat destul de dur la propunerile Visa Europe care vizeaza introducerea de stimulente fiscale, indiferent daca acestea sunt oferite primariilor pentru inrolarea in SNEP (Sistemul National Electronic de Plata prin card) sau agentilor economici pentru acceptarea cardurilor in domeniile in care gradul de colectare al TVA este extrem de redus (de ex. hoteluri si restaurante)

“Sa nu ne facem iluzii ca stimulentele fiscale vor ajuta acest proces. Este un drum care nu duce nicaieri. Nu cred in stimulentele de natura fiscala”, a spus Doltu.

Mai mult, secretarul de stat in MFP considera ca “nu este neaparat o legatura directa intre utilizarea sistemelor moderne de plata si evaziunea fiscala”. In opinia sa, solutionarea problemei este mult mai complexa si tine de o serie de factori, de la constructia si executia bugetului de stat si pana la interconexiunea (pe linie IT) dintre bazele de date ale ministerelor.

Nu in ultimul rand, Doltu crede ca “este o problema de cultura ce se va rezolva in timp”.

Reactia reprezentantilor celorlalte doua ministere prezenti la eveniment a fost insa una extrem de pozitiva.

Legat de suprataxare (surcharge), domnul Bebe Viorel Ionica – secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a declarat: “Comisionul zero pentru contribuabilul care plateste cu cardul pe Internet ar incuraja mult tranzactionarea. Vom initia cat de curand o hotarare de guvern care sa reglementeze acest comision”.

Mai mult, s-a recunoscut ca exista o problema in ceea ce priveste trimiterea catre contribuabili a credentialelor (user si parola) astfel incat acestia sa poata plati online taxele si impozitele locale, direct de pe plartforma ghiseul.ro. Reprezentantul MSI a adaugat ca “si pe credentiale vom veni cu modificari legislative”.

Domnul Bebe Ionica a fost poate un pic prea entuziast mergand chiar pana acolo incat a declarat ca se va extinde lista institutiilor prezente pe ghiseul.ro, care va cuprinde inclusiv companii private. Intrebat la ce companii anume se gandeste raspunsul a fost “cat mai multe”.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Familei si Protectiei Sociale Iulian Aldea, si-a exprimat “deschiderea totala” a ministerului pe care-l reprezinta pentru “analiza acestei propuneri” de strategie venita din partea Visa Europe. “Ne bucuram de orice sprijin pe care-l putem primi iar ghidul de bune practici (n.r. cu proiecte similare implementate de Visa la nivel mondial) ne-ar putea ajuta”

Dupa luarile de pozitie ale colegilor sai, Doltu (foto) a revenit la sentimente mai bune.

Mai intai a acceptat ca pentru plata impozitelor si taxelor locale pe card “este nevoie de cateva modificari legislative” si ca subiectul nu a fost o prioritate pentru MFP. “Pana acum, problema comisionului nu a aparut in agenda ministerului. Ea a aparut acum cateva zile”, declara Doltu.

Odata cu lansarea acestei strategii nationale, Visa Europe va avea grija ca subiectul sa ramana pe agenda nu doar a MFP ci a tuturor ministerelor implicate. Asumandu-si rolul de “mediator jucator” pe acest subiect, este destul de probabil ca, de acum inainte, toate partile implicate sa onoreze intalnirile de lucru, intrucat se pare ca si aceasta este o problema. Chiar Doltu recunostea: “problema vine de la faptul ca oamenii nu stau in jurul mesei”.

Din fericire, pentru ca este datatoare de speranta, sinceritatea reprezentantului MFP a mers chiar mai departe admitand ca subiectul modificarilor legislative pentru plata impozitelor pe card in sectorul public “este un lucru care se poate face si care, in mod normal, nu ia mai mult de cateva luni”. „Haideti sa incepem cu ceva ce dumneavoastra ati vazut ca functioneaza”, a mai adaugat Doltu.

In toata acesta discutie generata de Visa Europe, cu ocazia lansarii „Strategiei nationale de incurajare si promovare a platilor cu cardul in sectorul public”, cuvantul problema a aparut de nenumarate ori. Fara a comenta pe marginea calculelor si concluziilor Visa Europe avem doar doua intrebari care pot da peste cap toate calculele.

1. Cati contribuabili are Romania? Cati sunt la orase si cati la sate? La fel si pentru beneficiarii de drepturi sociale, asa zisii “asistati”. Evaluarea la 12 milioane de persoane sau familii a celor care beneficiaza de astfel de transferuri este edificatoare in acest sens.

2. Cum convingi mediul rural sa-si faca un card pentru ca o Hotarare de Guvern nu rezolva problema?

Pana raspundem la aceste intrebari, Guvernul ar putea trece la emiterea de carduri pentru a gestiona mai eficient cheltuielile angajatilor sai. Ar fi un semnal clar ca se doreste si … ca se si poate.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?