[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Valoarea tranzactiilor de comert electronic la nivel global a depasit 1,1 trilioane Euro, in 2013

20 iunie 2014

Anul trecut, comertul electronic de bunuri si servicii de tip B2C a depasit 1.150 mld. Euro, potrivit celui mai recent raport Ecommerce Europe. Regiunea Asia-Pacific a fost cea mai mare piata din lume (406 mld. Euro), rezultatul fiind datorat pietei imense din China.

tabel ecommerce mondial

Sursa: Ecommerce Europe

La nivelul Europei, o treime dintre europeni cumpara online de pe aproximativ 650.000 de site-uri, cate erau active la finele anului 2013. Se estimeaza ca numarul de locuri de munca create direct sau indirect de industria de comert electronic de tip B2C este de peste 2 mil.

Cele 363 mld. Euro tranzactionate in Europa, reprezinta 2,2% din PIB-ul continental. Odata cu cresterea numarul de magazine, la o rata anuala de 15-20% in urmatorii ani, se asteapta ca ponderea comertului electronic in PIB sa de dubleze pana in 2016 si sa creasca de trei ori pana in 2020.

e-commerce in Europe GDP
„Ne asteptam la venituri online de 425,5 mld. Euro in 2014 si credem ca pana la sfarsitul lui 2016 cifra de afaceri a comertului electronic de tip B2C din Europa va creste in jurul a 625 mld. Euro.”, a declarat Wijnand Jongen, presedintele Comitetului Executiv al Ecommerce Europe’s Executive Committee. „Prognoza de crestere se bazeaza pe cheltuielile mai mari per cumparator online in tarile mature, precum si printr-o crestere a numarului de cumparatori de pe internet in tarile emergente.”, a adaugat sursa citata.

e-commerce in Europe shoppers 2013
In ceea ce priveste distributia pe regiuni, se constata ca jumatate din volumele tranzactionate (177 ,7 mld. Euro) in Europa s-au inregistrat in contul utilizatorilor din vestul continentului, unde intra Marea Britanie, Franta, tarile Benelux si Irlanda. In principal datorita prezentei a doua din primele trei cele mai mari piete din Europa: doar Marea Britanie detine peste 107 mld. Euro, depasind volumele cumulate inregistrate de tarile din nordul, sudul si estul european. Chiar daca in tarile din Estul Europei se inregistreaza cele mai mici volume, regiunea va recupera intrucat are cel mai sustinut ritm de crestere (+47,3% in 2013) sustinut in principal de Rusia.

ecommerce in Europe 2013 newsite
Vest: Marea Britanie, Franta, tarile Benelux si Irlanda
Central: Germania, Austria, Elvetia si Polonia
Sud: Spania, Italia, Portugalia, Grecia si Turcia
Nord: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda si tarile baltice
Est: Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si Rusia

e-commerce in Europe ranking by countryMarea Britanie, Germania si Franta detin cumulat o cota de 61% din piata europeana a comertului electronic. Interesant este faptul ca autorii studiului considera Italia si Spania, tari cu grad ridicat de penetrare al cardurilor in randul populatiei, ca fiind piete in curs de dezvoltare, categorie in care intra – in general tari din estul Europei, precum Romania, Bulgaria sau Ucraina. Aceasta abordare este cu atat mai suprinzatoare cu cat atat in Spania cat si in Italia se tranzactioneaza online mai mult decat in Austria si Olanda – considerate piete dezvoltate, mature.

Cosul mediu per cumparator online la nivel european este in crestere cu peste 6%, de la 1.293 Euro in 2012 la 1.376 Euro in 2013. Tendinta de crestere a inceput sa se manifeste si in Romania, insa doar din acest an, in primele 5 luni valoarea cosului mediu achitat online crescand cu 20%, potrivit estimarilor PayU.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?