[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Un an de SNEP – bilant

9 aprilie 2012

9 aprilie, 2012 – In perioada 30 martie 2011 – 1 aprilie 2012, platforma de tranzactionare www.ghiseul.ro a fost accesata de 200.800 vizitatori unici si a inregistrat peste 13.200 tranzactii de plati prin card in valoare de 2,65 mil. lei. Numai in primele trei luni din acest an, s-au efectuat aproximativ 7.900 tranzactii de plati prin card, in valoare de 1,73 mld. lei.

La inceputul lunii aprilie, in Sistemul National Electronic de Plata (SNEP) a taxelor si impozitelor pe Internet prin card bancar, erau inrolate si active un numar de 38 de institutii, toate primarii cu o singura exceptie, respectiv ICI Bucuresti. La acestea, se adauga alte 29 de primarii care sunt in curs de inrolare.

In structura tranzactiilor, efectuate in toata aceasta perioada de un an, ICI detine primul loc cu aproximativ 4.400 de tranzactii si o cota de 33%. Primariile din sectoarele inrolate ale capitalei (2, 3, 4 si 6) au totalizat peste 5.100 de tranzactii, ceea ce reprezinta o cota cumulata de 39%. In aceste conditii, rezulta ca Bucurestiul contabilizeaza peste 72% din numarul tranzactiilor de plati efectuate prin www.ghiseul.ro

De remarcat faptul ca peste 41% dintre tranzactiile efectuate de contribuabilii din afara Bucurestiului, au fost realizate de catre cei din Targu Mures, care au devansat orase cu o populatie mult mai numeroasa precum Timisoara, Brasov sau Cluj-Napoca. Practic, la Targu-Mures s-au efectuat peste 1.500 de tranzactii in valoare de aproximativ 400.000 lei.

Explicatia acestor rezultate este data de faptul ca primaria din Targu-Mures este singura din tara care a avut o campanie de presa (foto afis) pentru promovarea platii online a impozitelor, campanie ce s-a concretizat si in trimiterea credentialelor (user si parola) in plic, la domiciliul contribuabilului. De unde rezulta ca mediatizarea SNEP si a www.ghiseul.ro, coroborata cu trimiterea credentialelor acasa la contribuabil, sunt esentiale pentru succesul acestei modalitati moderne de tranzactionare si, implicit, o mai buna colectare la nivel national prin intermediul canalelor electronice.

Cele aproximativ 40 de primarii inrolate acopera deja o populatie de peste 5 milioane de locuitori. Daca adaugam si populatia primariilor aflate in curs de inrolare, putem spune ca peste o treime din populatia Romaniei este deja acoperita de SNEP.

In 30 martie 2011 se relansa platforma de tranzactionare www.ghiseul.ro, care permite contribuabililor sa-si vada obligatiile de plata fata de administratiile locale si sa efectueze plata acestora prin card bancar.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?