Studiu NOCASH: romanii vor sa faca banking si cu alte institutii decat cu banca proprie – doar 22% este total impotriva

29 noiembrie 2017

In contextul intrarii in vigoare din 2018 a unei noi directive europene a serviciilor de plata, compania de cercetare de piata IPSOS,a realizat la comanda NOCASH un studiu prin care a testat conceptul de „open banking”. Concret, s-a urmarit disponibilitatea romanilor de a-si oferi datele financiare personale si altor institutii decat banca proprie in vederea efectuarii unor servicii de plati .

Studiul online a relevat ca 22% din populatie nu va accepta sub nici o forma accesul la datele financiare pentru alte institutii in afara de banca lor. In mod surprinzator, nu sunt diferente semnificative in functie de varsta.


Mai mult de 25% vor accepta accesul la datele lor financiare daca Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor sau banca cu care ei lucreaza, vor confirma ca institutia terta este licentiata pentru a procesa informatiile financiare.

In acelasi timp, 34% din populatie este indecisa cu privire la nivelul de acces la datele financiare pe care ar vrea sa-l ofere la alte institutii in afara de banca lor. „Acest segment ar avea nevoie de mai multe informatii pentru a decide accesul la datele lor financiare.”, potrivit Ipsos.

Alte concluzii ale studiului:

. Nu exista o diferenta semnificativa cu privire la accesul la datele financiare in functie de provenienta firmei (Romana sau straina) care acceseaza datele.

. Nivelul de securitatea si confidentialitatea datelor sunt cele mai importante motive pentru care o persoana nu ar vrea sa dea acces la datele financiare.

. Bancile sunt preferate de 90% dintre respondenti pentru a oferi datele financiare, in timp ce doar 4% dintre respondenti ar oferi date financiare retelelor sociale.

. 19% din oameni cred ca bancile vor fi afectate de noua directiva, iar in opinia lor acestea trebuie sa introduca noi produse si servicii inovative care sa fie produse in interiorul bancilor.

Acest studiu online a fost realizat de catre compania Ipsos, intre 20 si 22 Noiembrie, pe un esantion representativ de 1090 respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si cu o eroare de esantionare de 2.96%.

Rezultatele studiului au fost prezentate in prima zi a conferintei dedicata noii directive a serviciilor de plata: Fintech Banking Summit – New Business Models, organizata de NOCASH in zilele de 28 si 29 noiembrie la Institutul Bancar Roman din Bucuresti.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?