[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Spirala coruptiei in Romania: bancherii sunt perceputi de romani ca fiind cel mai putin corupti. Politicienii sunt in cealalta extrema.

22 mai 2024

Frappe Digital a intrebat romanii din mediul urban cum apreciaza nivelul de coruptie la nivel institutional. Perceptia de coruptie pronuntata este la nivelul parlamentului, guvernului si primariilor. La polul opus se afla bancile, in care se pare ca romanii au in continuare cea mai mare incredere.

Instituțiile care fac legile (parlamentul) și care gestionează țara (guvernul) sunt percepute de departe ca fiind cele mai corupte dintre instituțiile și firmele din România. Procentul celor care cred că în aceste instituții corupția este mai degrabă mare sau foarte mare este aproape de … 100% (cu accent puternic pe „foarte mare”).scrie Daniel Enescu, co-fondator Daedalus Consulting.

Primăriile, unde se duc o parte importantă din taxe, completează tripleta celor mai corupte instituții în percepția românilor. Sistemul judiciar, care ar trebui să se asigure că legile sunt respectate, nu stă nici el prea bine în acest clasament al corupției percepute.

Sistemul medical este perceput ca fiind mai corupt decât poliția iar biserica mai coruptă decât sistemul de învățământ, care e perceput mai corupt decât armata. Singura instituție dintre cele testate care nu este percepută ca fiind coruptă este instituția… pompierilor.

Studiul marca Frappe Digital a fost realizat în mai 2024 pe un eșantion reprezentativ de 1074 persoane cu vârsta între 18 și 65 ani din mediul urban.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?