[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj BEI – „băncile se așteaptă din nou la o majorare a împrumuturilor neperformante în următoarele șase luni”

7 decembrie 2023

Restrângerea ofertei de credite începută anul trecut nu s-a încheiat, dar se previzionează că deficitul mare dintre cerere și ofertă, înregistrat în perioadele precedente, se va diminua. Un număr mare de bănci intenționează să se extindă selectiv în regiune, în ciuda rentabilității reduse.

Sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est efectuat de BEI pentru a doua jumătate a anului 2023 evidențiază continuarea tendinței de restrângere a ofertei de credite1 în regiune. Se previzionează că oferta de credite va rămâne slabă sau neutră în aproape toate țările (cu excepția Albaniei). Cu toate acestea, se prevede că deficitul mare dintre cerere și ofertă din ultimii ani (când cererea a fost rezilientă, dar oferta s-a restrâns) se va diminua.

Cererea de credite2 din partea clienților băncilor a rămas rezilientă și se așteaptă o ușoară îmbunătățire a acesteia. Investițiile fixe și comerțul cu amănuntul, în special piața imobiliară de locuințe, au contribuit negativ, dar se așteaptă ca investițiile fixe să se reia în perioada următoare.

În ciuda previziunilor negative anterioare, calitatea creditelor s-a îmbunătățit în ultimele șase luni. Cu toate acestea, dată fiind perspectiva economică mai slabă și ratele de dobânzi mai ridicate, băncile se așteaptă din nou la o majorare a împrumuturilor neperformante în următoarele șase luni.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de bănci își exprimă intenția de a-și extinde selectiv operațiunile în regiune (50 %, în creștere de la 45 % la sondajul precedent și de la 30 % la sondajul dinainte) sau de a-și menține nivelul operațiunilor. Cele mai multe filiale regionale au o rentabilitate mai mare decât întregul grup în ceea ce privește randamentul activelor și randamentul capitalurilor proprii, în special în Republica Cehă, Kosovo3 și Macedonia de Nord. Totuși viziunea acestora referitoare la rentabilitate s-a deteriorat semnificativ față de ultimul sondaj, peste 50 % dintre bănci semnalând acum o rentabilitate mai mică în diferite țări (Albania, Croația, Ungaria, Polonia și România) față de operațiunile la nivel de grup.

Vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris a declarat: „Concluziile sondajului indică faptul că restrângerea ofertei de credit, începută în 2022 din cauza războiului din Ucraina, a inflației, a ratelor mai ridicate și a încetinirii economice, este încă în desfășurare. Toate segmentele sectorului de afaceri au fost afectate de oferta mai restrânsă, în special întreprinderile mici și mijlocii. Aici intervine BEI Global, care va continua să ofere finanțare în condiții favorabile prin intermediarii noștri financiari întreprinderilor mici din regiune, pentru a le ajuta să-și depășească dificultățile financiare, să decarbonizeze, să se extindă și să creeze locuri de muncă.

Debora Revoltella – economist șef în cadrul BEI, a comentat: „Sondajul este un instrument vital pentru monitorizarea tendințelor din sectorul bancar, precum și a factorilor care influențează standardele și condițiile de creditare din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est. Ne ajută să înțelegem cu ce provocări se confruntă băncile și ne oferă informații valoroase despre nevoile de finanțare ale companiilor și gospodăriilor. Constatările vor contribui la formularea unei politici și luarea unor decizii în cunoștință de cauză.

Sondajul, desfășurat de Banca Europeană de Investiții (BEI) în colaborare cu bănci locale și internaționale, oferă informații valoroase despre activitățile bancare transfrontaliere, factorii determinanți ai creșterii creditului și așteptările pieței. Mai multe informații și detalii specifice pentru fiecare țară sunt disponibile aici.

____________

Banca Europeană de Investiții este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deținută de statele membre ale acesteia. BEI acordă finanțare și know-how pentru proiecte care contribuie la realizarea obiectivelor UE. Grupul BEI lucrează îndeaproape cu parteneri din sectorul public și din cel privat pentru a susține investițiile durabile, crearea de locuri de muncă, creșterea economică și inovarea în Europa.

Despre sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est

Sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est se desfășoară o dată la șase luni pe un eșantion de aproximativ 15 grupuri bancare internaționale și 85 de filiale locale sau bănci locale independente din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Acesta colectează informații despre standardele, termenii și condițiile de creditare, precum și despre diverși factori interni și internaționali care pot fi responsabili pentru schimbările intervenite în activitatea de creditare. Se examinează și cererea de împrumuturi. Sondajul include întrebări specifice despre calitatea creditelor și condițiile de finanțare pentru bănci. Este conceput astfel încât să formeze un panel de observații care să ofere o evaluare aproape în timp real a situației actuale a sectorului bancar din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est. Sondajul este dezvoltat și gestionat de Departamentul de Economie al BEI.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?