[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sergiu Oprescu, presedinte ARB: „La noi, incluziunea financiară este 62%, iar la nivelul UE este de 90%”

22 iulie 2016

Directiva europeana legata de conturile de plati de baza nu reprezinta neaparat un mecanism de a reduce comisioanele ci de a creste intermedierea financiara si incluziunea, a declarat Sergiu Oprescu (foto), presedinte ARB, intr-un amplu interviu acordat Agerpres.

„Suntem în discuții cu ANPC privind Directiva legată de conturile de plăți de bază. Avem o poziție comună la nivelul sistemului pe care am trimis-o ANPC. Noi ne uităm la ceea ce Directiva europeană afirmă de la început: această directivă este făcută cu scopul de a avea incluziune financiară sporită. Asta înseamnă că prin acest segment, care presupune costuri reduse sau în anumite situații chiar zero pentru un cont de bază și un număr aferent de servicii asociat acelui cont se dorește o creștere a incluziunii financiare. Dacă aceasta este logica, și așa s-a întâmplat și în alte țări membre, ar trebui să se aplice doar celor care nu sunt incluși financiar în clipa de față, adică nu au conturi bancare. Directiva nu reprezintă neapărat un mecanism de a reduce comisioanele, ci de a crește intermedierea financiară și incluziunea.”

„La noi, incluziunea financiară este 62%, iar la nivelul UE este de 90%. Haideți să folosim aceste instrumente cu costuri scăzute, rezonabile, chiar cu costuri zero, pentru a ajunge de la 62% la 90%, ca să prindem din urmă UE. Dacă, pe de altă parte, dorim ca cei 62% să plătească mult mai puțin în relația cu banca, indiferent de veniturile lor, nu acesta este spiritul directivei. Înseamnă că iar operăm o scădere a veniturilor sistemului pe un palier, care se vor regăsi ulterior în altă parte.”, a mai precizat Oprescu.

Alte declaratii privind evolutia activitatii de creditare si a prfitabilitatii sistemului

„Ne așteptăm ca pe fundalul temperării sau scăderii creditului ipotecar să vedem creditul de consum revigorându-se. Paradoxul este că, în acest moment, creditul de consum negarantat a devenit ‘cel mai garantat’ credit, pentru că la ipotecar am rămas doar cu garanția ipotecară și, potrivit legii, nu mai avem acces la niciun fel de alte garanții. În cazul creditului de consum, băncile au acces în continuare, eventual, la celelalte garanții pe care clientul le-a adus, respectiv gajul pe contul personal și restul garanțiilor personale.”

„Dacă la creditele de consum suntem cam la 85% vânzare nouă comparată cu volumul din 2008, la segmentul creditelor pentru companii suntem undeva la 50% din ceea ce se acorda la nivelul anului 2008.

„Ne așteptăm la o creștere a stocului total de credit neguvernamental, la finalul anului, de până la 5 puncte procentuale.”

„Conversia creditelor o văd ca fiind un potențial „tsunami” pentru sistemul bancar dacă se aprobă la cursul istoric.”

„Cadrul legislativ reprezintă principala incertitudine pe plan intern din perspectiva profitabilității sistemului.”

Sursa foto: Agerpres

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?