[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Schemele internationale de plata fac noi parteneriate globale pentru impulsionarea platilor mobile

28 februarie 2012

28 februarie, 2012 – Visa si Vodafone au anuntat incheierea unui parteneriat la nivel mondial prin care vor oferi consumatorilor posibilitatea de a plati pentru bunuri si servicii cu telefonul mobil in loc de numerar. La randul sau, MasterCard lanseaza  MasterCard Mobile Money – un program de parteneriate care va  permite accesul la servicii bancare prin intermediul telefoanelor mobile.

Visa si Vodafone vor colabora pentru a dezvolta conceptul sub brandul Vodafone, ce va fi pus la dispozitia celor 398 de milioane de clienti Vodafone, in peste 30 de tari din cinci continente, prin intermediul retelei de plati Visa. Parteneriatul – cel mai mare de acest gen intre o retea globala de plati si un operator de telefonie mobila – combina aria globala de raspandire a serviciilor si expertiza companiilor pentru a aduce tehnologia de plati Visa consumatorilor din intreaga lume.

Noul concept de plati mobile dezvoltat de Visa impreuna cu Vodafone va avea la baza cardurile Visa prepaid, oferite consumatorilor de catre bancile emitente membre Visa. Serviciul va fi initial lansat in Germania, Olanda, Spania, Turcia si Marea Britanie, incepand cu noul an financiar. Vor urma alte tari din portofoliul mondial Vodafone.

Visa si Vodafone vor coopera pentru a oferi la nivel global serviciul de plati mobile organizatiilor emitente. Platforma va fi disponibila tuturor partenerilor din domeniile de interes, cum ar fi institutiile financiare, comerciantii, companiile de transport si utilitati, pentru a-si oferi serviciile prin intermediul portofelului mobil Vodafone.

In tarile dezvoltate din Europa, America de Nord si Australia, cu o infrastructura dezvoltata privind platile electronice, utilizatorii contului Vodafone vor putea sa faca cumparaturi la POS utilizand smartphone-uri dotate cu tehnologia Near Field Communications (NFC) si aplicatia Visa payWave de plati mobile, rapide si sigure. Prin simpla trecere a smartphone-ului prin fata unui terminal de plati, clientii vor putea face cumparaturi zilnice, cum ar fi bilete de autobuz sau de tren, ziare sau cafeaua de dimineata. Consumatorii vor putea face si achizitii de valoare mare, in siguranta, prin folosirea unui cod.

Cu o luna in urma, directorul general Visa Europe pentru Romania, domnul Catalin Cretu, anunta ca Visa va incepe discuţiile cu bancile din Romania pentru a introduce, posibil chiar din acest an, platile la comercianţi prin telefoanele mobile inteligente (smartphone). „Vom incerca sa introducem primele plati cu telefonul mobil chiar din acest an, daca nu cel tarziu anul viitor. Este dificil de estimat, pentru ca in Romania si platile contactless sunt la inceput”, a spus Cretu.

Initiativa globala a MasterCard va permite ca peste 2,5 miliarde de consumatori sa aiba acces la servicii bancare prin intermediul telefoanelor mobile. MasterCard lucreaza cu platforme precum Comviva, Sybase 365 si Utiba, pentru a permite consumatorilor sa cumpere produse si servicii cu ajutorul telefoanelor mobile, de la milioane de comercianti, din mediul real sau de pe internet, din toata lumea. De asemenea, acestia pot sa faca transferuri de fonduri sau sa isi plateasca facturile.

Mobile Money se adreseaza consumatorilor din pietele in curs de dezvoltare, prin intermediul unui dispozitiv accesibil pentru toata lumea – telefonul mobil. La nivel mondial, doar jumatate dintre gospodarii au conturi bancare – o proportie si mai scazuta se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare  – in timp ce 8 din 10 persoane detin un telefon mobil. Conform Juniper Research, piata cumulata pentru toate tipurile de plati mobile este de asteptat sa ajunga, pana in 2013, la peste 600 de miliarde de dolari, adica dublu fata de valoarea actuala.

Conturile de puncte acumulate – administrate, in primul rand, de operatorii de telefonie mobila, cu sprijinul bancilor –  ofera servicii de baza, precum reincarcarea creditului, plata facturilor, transferuri de plati intre persoane fizice in interiorul retelei. Lucrand cu platformele Comviva, Sybase 365 si Utiba, – primele companii care s-au alaturat programului, MasterCard ajuta operatorii de telefonie mobila si institutiile financiare sa accelereze si sa extinda dezvoltarea ofertelor lor de servicii financiare. Solutiile mobile de plata ale Comviva, Sybase 365 si Utiba sunt instalate si utilizate de peste 200 de operatori de telecomunicatii si banci din toata lumea, ajungand la peste 1 miliard de consumatori.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?