Scade reteaua de acceptare dar volumele pe card continua sa creasca

20 mai 2013

Desi portofoliul de carduri la finele lunii martie a.c. este cu doar 9,9% mai mare decat cel din martie 2008, gradul de utilizare la nivelul primului trimestru inregistreaza cresteri de peste 60% la numarul de tranzactii si de peste 70% la valoarea tranzactionata fata de aceeasi perioada din urma cu cinci ani.

Cresterea portofoliului de carduri de la 12,3 mil. in martie 2008 la 13,6 mil. in martie 2013, s-a realizat exclusiv pe seama cardurilor de debit, cele de credit pastrandu-se la nivelul de 2,2 milioane. Cea mai buna recuperare pe cardurile de debit s-a inregitrat in perioada martie 2011 – martie 2012, cand portofoliul a crescut cu peste 400.000. In anul care a urmat, ritmul de crestere a cardurilor de debit s-a redus la 300.000.


Sursa: BNR

Primul trimestru a consemnat o noua contractie a retelei de acceptare, astfel ca atat numarul de ATM-uri cat si cel de POS-uri se afla sub nivelul din decembrie 2011. Bancile au relocat automatele bancare catre zone care genereaza mai multe tranzactii in vreme ce POS-urile au fost ridicate de la comerciantii inactivi. Practic, in 2012, primele trei banci din Romania (BCR, BRD si BT) si-au redus cu 2.000 numarul de contracte semnate cu comerciantii. In prezent, numarul contractelor in derulare dintre banci si comercianti, in vederea acceptarii cardurilor la plata, depaseste 50.000.

Sursa: BNR

Cu toate acestea, numarul tranzactiilor de plati a continuat sa creasca de la 16,5 mil. in trim.I 2008 la peste 42 mil. In trim.I 2013. Cresterea numarului de plati la comercianti este de aproape trei ori mai mare pe cardurile de debit.

Sursa: BNR

Per total tranzactii, se observa ca numarul acestora a crescut de la 59 mil. in trim.I 2008 la aproximativ 95 mil. in trim.I 2013, cresterea fiind puternic influentata de tranzactiile la POS care au ajuns sa detina peste 42%. Mentinerea acestui ritm va conduce la o noua premiera, pe piata romaneasca, in materie de utilizare a cardurilor: in mai putin de doi ani, romanii vor face mai multe tranzactii comerciale decat retrageri de numerar; ceea ce va obliga bancile sa regandeasca rolul automatelor bancare.

Sursa: BNR

Volumele tranzactionate au crescut si ele de la aproximativ 20 mld. RON, in trim.I 2008, la peste 32,4 mld. RON, in trim.I 2013. Desi romanii isi folosesc cardul mult mai des la comercianti, sumele cheltuite efectiv la acestia – comparativ cu cele retrase de la automatele bancare – nu sunt net superioare fata de situatia din urma cu cinci ani.

Astfel, daca in trim.I 2008, din 100 lei cheltuiti pe card 12 lei erau sume platite la comercianti, in prezent, suma pe care posesorii de card o lasa in magazine a urcat la 17 lei.

Sursa: BNR

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Catalin Cretu – general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta

„Suntem in top 3 european pentru adoptia platilor digitale in transportul public, dupa Marea Britanie si Polonia, si in top 10 mondial in penetrarea tehnologiei contactless in general.”

Afla aici rezultatele romanilor in adoptia platilor electronice.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?