S-a intamplat in Romania: retrageri frauduloase de numerar pe carduri clonate in valoare de 5 mil. USD, intr-o singura zi

27 aprilie 2015

In 2 decembrie 2013, un grupul infractional a reusit sa efectueze 4.200 de retrageri frauduloase pe carduri clonate, in valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor institutii bancare din 15 orase din Romania, potrivit unui comunicat DIICOT. Totodata, la data de 20.02.2013 a fost retrasa din Japonia de catre aceeasi membrii ai gruparii suma de 9.000.000 USD.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au efectuat, la data de 26.04.2015, un numar de 42 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Bîrlad, Bacau, Pitesti, Galati si Constanța in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat în savarsirea de infracţiuni informatice si spalare de bani.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 52 de persoane, cetateni romani si straini, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operatiuni ), in 24 de state , respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, Romania, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD.
In activitatea infractionala au fost vizate banci din SUA (Puerto Rico) si OMAN (MUSCAT).

Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca liderii gruparii au accesat in mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate si distribuite catre alti membrii ai gruparii.

Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua in mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia si Romania.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, 2 kg. de aur in lingouri,tablouri si suma de 150.000 euro.

De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii.
La sediul DIICOT- S.T.Bucuresti au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 25 de persoane.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash