[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

RoFin.Tech va infiinta o comisie care va monitoriza implementarea open banking in Romania. Vor fi invitati sa faca parte inclusiv TPP pasaportati.

Premium
23 martie 2023

Asociatia Romana de Fintech (RoFin.Tech) isi doreste sa dea un impuls pietei de open banking si anunta ca va crea o comisie, similara cu cea existenta la European Digital Finance Association, care se va ocupa tocmai cu monitorizarea implementariii PSD2 in Romania, pentru a contribui astfel la cresterea adoptiei.

Concret, aceasta comisie va avea rolul de a monitoriza, ce se intampla cu API-urile si vom transmite acest feed back direct catre banci, pe care le vom invita sa faca parte din acest grup de lucru. Nu trebuie sa fie vreo distanta intre noi pentru ca toti vrem ca acest ecosistem sa functioneze. Vom lucra impreuna si cu BNR-ul astfel incat sa avem o colaborare mult mai directa si mai buna intre banci si noile fiinte din ecosistem care sunt acesti TPP (n.r. Third Party Providers). Vrem sa invitam in cadrul acestei comisii si TPP pasaportati care au intentii de a furniza servicii in Romania. Chiar ne dorim sa fie totul open. Doar asa vom putea sa facem ca lucrurile sa se intample.” a declarat Cosmin Cosma, presedintele Rofin.Tech, prezent la intalnirea de prezentare a noului bord al asociatiei, si a planurilor acestuia pentru viitor.

Persoana care se va ocupa de proiect in cadrul asociatiei va fi Ana Maria Georgescu membru al bordului dar si reprezentantul primului TPP licentiat de BNR, Smart Fintech.

Pe 28 iunie va fi lansata spre consultari varianta PSD3 iar o parte din feed back-ul oferit este dat de companiile din Romania. Foarte probabil ca va veni cu actualizari si „poate ca e mai bine sa fie discutate intr-un cadru aliniat”, spune Ana Maria.

„Din doua in doua saptamani, echipe de la Smart Fintech si Finqware, consuma ore din timpul lor ca sa ofere feed-back pentru Comisia Europeana. Incercam sa construim (si) la nivel local un ecosistem in care sa comunicam eficient si direct astfel incat sa putem imprima si agilitate si viteza in ceea ce se intampla. Vom incepe cu PSD2.” a mai precizat Ana-Maria.

Chiar daca Romania a fost ultima tara din Uniunea Europeana care a adoptat Directiva Serviciilor de Plata Revizuita (PSD2) in legislatia locala, tara noastra a reusit deja sa recupereze, devansand alte state din regiune in ceea ce priveste adoptia.

Noi credem ca Romania poate sa fie un exemplu in ceea ce priveste implementarea de PSD2.
Romania este deja un exemplu doar ca inca nu se vede. Adoptia de open banking in Romania, din datele de utilizare pe care le avem (n.r. la Finqware si Smart Fintech) este mai mare decat cea inregistrata in majoritatea tarilor din Europa de est. Avem mai multi utilizatori de open banking in Romania decat exista in Ungaria, Cehia, Bulgaria si Austria.
” – a adaugat Cosmin Cosma.

Context international

European Digital Finance Association (EDFA) este vazuta de catre Comisia Europeana si Parlamentul European ca un fel de sindicat al asociatiilor mari de fintech din Europa si asimilata drept reprezentantul pietei in ceea ce priveste fintech-ul european, iar RoFin.Tech este membru fondator EDFA.

Presedintele RoFIN.Tech este membru in bordul EDFA.

Cei doi TPP autorizati din Romania, Smart Fintech si Finqware, au fost contributori majori in cadrul Comisiei de open banking si de review al PSD2 in EDFA. In fapt, prin RoFIN.Tech impreuna cu Asociatia Europeana de Fintech, „am construit mare parte din manifestul care a reprezentat feed back-ul jucatorilor din spatiul open banking, manifest pe care l-am prezentat in Parlamentul European. Cumva ne-am spus foarte la firul ierbii parerea, si ea a ajuns pana la cel mai inalt nivel.

___________

La finalul lunii ianuarie a.c., a fost votat noul Consiliu Director al Rofin.Tech, in componenta caruia raman in continuare Cosmin Cosma (Finqware) ca si presedinte, dar și ceilalți membrii ai consiliului: Nic Balaceanu (Lendrise) si Dan Cobeanu (PayPact), carora li se alatura Cristian Pasa (Fagura) si Ana Maria Georgescu (SmartFintech).

In data de 21 martie, in cadrul seriei de evenimente FINTECH MINDS MEETUP, Asociația Română de Fintech (RoFin.Tech) a prezentat principalele teme de interes din ecosistemul fintech local, un bilant al activitatii dar si ce urmeaza in materie de proiecte asumate.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?