[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Rezervarile de domenii platite cu cardul pe ghiseul.ro au insemnat plati de 1 mil. Euro

8 ianuarie 2014

In cursul anului 2013, pe platforma ghiseul.ro s-au facut aproximativ 31.000 de tranzactii de plati cu cardul in valoare de 1,5 mil. Euro. Vedetele la tranzactionare au fost ICI Bucuresti si Directia de Impozite si Taxe a Primariei Sectorului 3.

Explicatiile sunt simple: ICI are in spate rezervarile de domenii impulsionate de o industrie e-commerce in plin avant, in vreme ce DITL Sector 3 culege roadele unei campanii fara precedent in randul contribuabililor, de incurajare a platii impozitelor online, fiind ajutata in acest sens de Visa si Banca Transilvania.

De la relansarea platformei ghiseul.ro (31 martie 2011) si pana la finele anului trecut in contul ICI Bucuresti s-au inregistrat 18.400 tranzactii in valoare de 4,4 mil. RON (1 mil. Euro).

In urma unei campanii de incurajare a contribuabililor sa-si ridice credentialele pentru a putea plati pe ghiseul.ro (intrucat este permisa exclusiv plata cu autentificare), campanie demarata in primul trimestru al anului trecut, DITL Sector 3 a reusit sa distribuie peste 14.000 de credentiale (user si parola) catre contribuabili. Aceasta operatiune s-a efectuat pana acum la nivelul primariei, insa din acet an este posibila si la nivelul birourilor mobile instalate in hipermarcheturi.

In 2013, Primaria Sector 3 a inregistrat aproximativ 4.200 de tranzactii de plati pe ghiseul.ro, in valoare de peste 940.000 RON. Rezultatele sunt net superioare fata de perioada anterioara cand DITL Sector 3 a consemnat 780 de tranzactii si volume de 157.000 RON.

Si mai spectaculos este inceputul de an care a adus deja incasari prin ghiseul.ro de peste 100.000 RON pentru sectorul 3. Practic dupa prima saptamana din 2014, s-au inregistrat deja 600 de tranzactii, care inseamna 14% din rezultatul inregistrat in tot anul trecut!. Cu un asemenea debut, DITL Sector 3 are toate sansele sa incaseze dublu fata de 2013 iar numarul tranzactiilor ar putea atinge cota de 10.000.

ghiseulro_tranzactii 2013

Sursa: CNMSI

Daca modelul de business ar fi preluat si de celelalte DITL-uri, numai la nivelul Bucurestiului am putea vorbi de plati potentiale in cursul anului 2014 de 1 mil. Euro.

La nivelul tarii, cele mai bune rezultate le are o alta primarie care a derulat campanii de marketing si promovare a platii prin card pe ghiseul.ro. Este vorba de Primaria din Targu Mures, care a devansat orase cu un numar mult mai mare de contribuabili precum Brasov, Cluj-Napoca sau Timisoara. Din punct de vedere al valorii tranzactionate, Targu Mures este imediat dupa Sectorul 3 cu peste 528.000 RON.

ghiseulro_volume 2013

Sursa: CNMSI

Chiar daca modelul DITL Sector 3 nu va fi preluat si de alte primarii, Guvernul a luat deja o decizie care va impulsiona platile online de impozite prin intermediul ghiseul.ro. In 24 decembrie 2013, a fost publicata in Monitorul Oficial, HG 1070 care prevede ca prin ghiseul.ro se vor putea putea face plati si prin alte modalitati decat prin card (respectiv internet banking, mobile banking, direct debit, etc.). Normele de aplicare sunt asteptate in 45 de zile. Dar despre acest subiect intr-un material separat.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?