Revolut pluseaza dupa lansarea conturilor IBAN pe lei: „ne gandim sa acordam credite pe piata romaneasca”. Licenta bancara va fi pasaportata pana la sfarsitul anului in Romania.

5 noiembrie 2020

Lucram la pasaportarea licentei bancare. Romania este o tara prioritara pentru noi si speram ca vom realiza pasaportarea licentei bancare in cursul acestui an,” a declarat Irina Scarlat, Global Head of Growth la Revolut, in cadrul conferintei de presa de anuntare a parteneriatului cu Libra Internet Bank pentru lansarea conturilor IBAN in lei pentru clientii Revolut .

Chiar daca de astazi, clientii Revolut au conturi IBAN in lei, compania nu functioneaza ca o banca intrucat, cel putin deocamdata, isi desfasoara activitatea pe baza licentei de emitent de moneda electronica, emise de Banca Centrala a Lituaniei.

Revolut a obtinut insa si licenta bancara, inca din 2018, si intentioneaza sa o pasaporteze si in Romania, pana la sfarsitul acestui an. Ce presupune acest lucru?

„In primul rand vorbim de faptul ca banii din conturile Revolut vor intra sub incidenta schemei de garantare a depozitelor”, a declarat Scarlat. Cu alte cuvinte, banii celor care isi vor vira salariile din conturile Revolut vor fi garantati exact asa cum sunt garantate si fondurile din toate bancile.

De asemenea, pasaportarea licentei bancare va insemna si diversificarea ofertei de servicii pe piata romaneasca.

” Dorim sa ne diversificam portofoliul de produse si servicii, ceea ce va urma dupa ce pasaportam  licenta bancara. Dorim sa intram si pe piata de creditare pentru ca exista un potential urias. Intai vom intra pe segmentul de retail pentru ca nu am lansat inca conturile de business in Romania.”

Scarlat spune ca nu au fost inca puse la punct detaliile legate de cuantumul sumelor, nivelul dobanzilor si cine se califica, dar se lucreaza dela la toate aceste aspecte.

In momentul de fata nu ne-am gandit la o targetare si oferte diferite functie de industrii. Pentru zona de creditare stiu ca lucreaza colegii mei la asta, si la un model la nivel global pentru a putea decide care sunt sumele care pot fi acordate precum si dobanzile care vor fi percepute. Ne vom uita la istoricul de tranzactionare al utilizatorilor iar din acest punct de vedere vor avea cu siguranta prioritate utilizatorii activi, cei care isi incaseaza salariul in contul Revolut. Si din acest motiv, lansarea IBAN-urilor de astazi este foarte importanta pentru ca utilizatorii pot incepe deja sa-si faca un istoric astfel incat in momentul in care vom lansa sa poata solicita creditele direct din aplicatie,” a precizat Scarlat.

In final, am intrebat reprezentantul Revolut ce influenta va avea lansarea conturilor IBAN in lei asupra adoptiei cardurilor Revolut de catre romani si in cat timp se asteapta sa se dubleze actualul portofoliu de clienti, ajuns la 1,25 mil. dupa mai putin de trei ani.

„Cred ca avem potentialul sa ajungem la cinci milioane de utilizatori in Romania, in urmatorii trei ani.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?