[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Regulamentul European privind egalitatea comisioanelor nu produce efecte in Romania pentru ca nu exista norme de aplicare

2 mai 2013

2 mai, 2013 – Desi legiferarea cardurilor prepaid, printr-un nou regulament BNR privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica, se lasa asteptata de aproape doi ani, emitentii reactioneaza la cererea pietei si anticipeaza initiativa legiuitorului. Este cazul Raiffeisen care dupa emiterea cardurilor prepaid in parteneriat cu reteaua Diverta si-a marit portofoliul de astfel de produse prin lansarea cardului de debit ZebraPay Visa.

Disponibil inca din luna februarie a.c., ZebraPay Visa este un card de debit preplatit, nominal, emis de Raiffeisen, si se utilizeaza in conformitate cu termenii si conditiile contractului (in limita sumelor disponibile depuse de utilizator in contul de card). Potrivit documentului, este un „contract de emitere si utilizare a monedei electronice,a cardului de debit preplatit nominal, a serviciului online https://my.cardzebrapay.ro si a serviciului de plati mobile YAP”.


Cat priveste emiterea de moneda electronica, in contract se prevede faptul ca: „Contul de evidenta individuala pentru stocarea monedei electronice este reincarcabil si valoarea totala a tranzaciilor realizate pe parcursul unui an este limitata la echivalentul în lei a 2.500 Euro (“Limita maxima”), la cursul de schimb al BNR….”

Practic, soldul maxim pentru un debit card preplatit este de 10.000 RON, in vreme ce incarcarea maxima zilnica a cardului ZebraPay Visa este de 6.000 RON. Incarcarea contului se poate efectua si direct la terminalele ZebraPay.

Pentru a accesa moneda electronica detinuta de emitent in contul de evidenta individuala, Raiffeisen pune gratuit la dispozitie un serviciu online (platforma https://my.cardzebrapay.ro”), care este -in fapt – un instrument de plata de tip de „Banca la distanta”.

In fine, pentru a incheia cu prezentarea tuturor serviciilor disponibile prin contractul de emitere, serviciul de plati mobile YAP este un instrument de plata cu acces la distanta de tipul mobile-banking. Serviciul YAP permite detinatorului sa isi foloseasca telefonul mobil pentru transmiterea catre banca – prin mesaj text de tip SMS – a instructiunilor de transfer a monedei electronice si, ca urmare, efectuarea de catre banca a tranzactiilor de tip „Peer To Peer” sau „Person-to-person”, ce presupun transferul de moneda electronica de la detinatorul care initiaza transferul utilizand serviciul YAP catre un alt detinator, care are la momentul transferului serviciul YAP activ. Limita transfer prin YAP (doar in Romania) si Website pe zi este de 3.000 RON iar costul per transfer este de 2 lei plus 1% din suma transferata.

Cu toate aceste facilitati incluse, cardul ZebraPay VISA este primul card preplatit din Romania care combina facilitatile unui card clasic cu avantajul tranzactiilor realizate prin intermediul telefonului mobil.

Fiind un produs emis sub licenta Visa, cardul ZebraPay este acceptat oriunde in reteaua Visa, comercianti sau automate bancare. In plus, pot fi efectuate o serie de plati direct la terminalele ZebraPay: reincarcari de cartele telefonice, achizitionare de cartele pentru convorbiri internationale, plati facturi, plati abonamente sau muzica, plata rovignetei, achizitionare de jocuri sau programe antivirus, bilete de calatorie si chiar vacante.

Initial ZebraPay a lansat un card propriu de fidelitate, pe care l-a emis gratuit in peste 30.000 de exemplare. Probabil ca acesta a fost elementul de atractivitate pentru Raiffeisen care se gandeste ca acesti clienti ar putea migra catre noul produs/noua platforma, insa de aceasta data este vorba de un produs bancar purtator de costuri asociate. Astfel, emiterea este de 25 lei la care se adauga un comision de administrare de 5 lei/luna. Interesant este ca acest comision de 5 lei pe luna se deduce din cardul preplatit numai daca soldul cardului este pozitiv.

Utilizarea cardului preplatit este gratuita doar la comerciantii din Romania, in strainatate se percepe 1% din valoarea tranzactiei. La prima vedere, aceasta tratare diferentiata a comisioanelor pentru acceptarea la plata la comercianti pare sa incalce prevederile Regulamentului European nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in Comunitate (egalitatea comisioanelor).

Potrivit acestui regulament „…pentru buna funcționare a pietei interne si pentru facilitarea schimburilor comerciale transfrontaliere in cadrul Comunitatii, comisioanele pentru platile transfrontaliere in euro trebuie sa fie identice cu cele pentru platile corespunzatoare dintr-un stat membru. Acest principiu al egalitatii comisioanelor este instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2560/2001 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 decembrie 2001 privind platile transfrontaliere in euro, care se aplica
platilor transfrontaliere in euro si coroane suedeze (kronor) pana la 50 000 EUR sau echivalent.”

Pentru a explica neconcordanta dintre politica de comisioane a cardului ZebraPay, emis de Raiffeisen Bank, si prevederile Regulamentului European privind egalitatea comisioanelor, am solicitat un punct de vedere emitentului care a precizat urmatoarele:

„Regulamentul European 924/2009 nu produce pentru moment efecte in Romania datorita faptului ca nu exista norme de aplicare a acestuia.” Departamentul juridic al Raiffeisen a facut si o scurta istorie a acestui Regulament amintind ca inca de la publicarea lui se facea referire la faptul ca acesta nu produce efecte decat in tarile care au aderat la moneda unica europeana.

„Romania a notificat Comisia Europeana cu privire la faptul ca doreste aplicarea acestuia, chiar daca inca nu am aderat la euro, iar in acest sens s-au facut demersurile necesare publicarii acestuia insa, intre timp, s-a ajuns la concluzia ca pentru a putea fi aplicat este necesara completarea legislatiei interne, lucru care inca nu este finalizat”.

In concluzie, departamentul juridic al Raiffeisen Bank apreciaza ca „ne vom putea alinia prevederilor acestui regulament european la momentul in care se va completa cadrul legislativ cu normele necesare de aplicare”.

Reteaua Zebrapay numara in prezent 600 de terminale instalate in principalele orase din tara – locatiile fiind hipermarcheturile. Intentia companiei este de a depasi 1.000 de terminale instalate, pana la finele acestui an, dintre care o treime vor fi operationale in Bucuresti. Anul trecut compania ZebraPay a avut un rulaj de 23 mil. RON si o cifra de afaceri de 14 mil. RON, generata de 600.000 de tranzactii. Dintre toate serviciile disponibile, reincarcarea cartelelor genereaza cele mai mari volume, pe locul doi fiind alimentarea portofelului electronic paysafecard – care permite plata cu numerar pe Internet.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?