[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Raport AT Kearney: „Este timpul pentru banci sa-si evalueze in mod critic modelul de operare. Foarte probabil ca veniturile sa scada cu pana la 40% in 2020”

22 iulie 2020

Amânarea ratelor a lăsat băncile într-o poziție financiară precară, întrucât nivelul veniturilor scade în timp ce costurile operaționale rămân în mare parte neschimbate, arată un raport al firmei de consultanță AT Kearney, citat de hotnews.ro.

Compania de consultanta, care spune ca avem de-a face cu „o situație fără precedent”, are doua două predicții legate de modul în care COVID-19 va avea impact asupra profiturilor bancare cu amănuntul în 2020: una din opt bănci va suferi pierderi în acest exercițiu financiar iar veniturile vor scadea cu 20%, intr-un scenariu de baza, insa nu este exclusa o dublare.


”Modelarea noastră arată că această combinație de suspendare a ratelor, dobânzi mici, activitate economică redusă și veniturile reduse din administrarea activelor financiare vor duce la o scădere medie cu 20% a veniturilor bancare cu amănuntul. Acesta este un scenariu de bază, care se bazează pe o recuperare parțială spre sfârșitul anului. Cu toate acestea, este foarte probabil ca veniturile să scadă cu 35 până la 40%”, arată raportul AT Kearney.

”Estimările noastre sugerează că până la 12% dintre bănci ar putea înregistra pierderi în exercițiul financiar curent, profitabilitatea per client fiind redusă cu aproximativ ~ 60% față de 2019”, mai arată raportul citat.

Cu venituri amputate consistent și o creștere a costurilor/client, băncile vor avea nevoie de o schimbare strategică în domeniul bancar cu amănuntul. ”Modelul pre-criză trebuie să se adapteze lumii post-criză. Modelele de operare vor arăta foarte diferit, schimbarea se va face rapid și diferit de la bancă la bancă. Vom asista la o îndepărtare de modelul de operare „generalist”, deoarece băncile trebuie să vină cu o eficiență îmbunătățită și să fie convingătoare pentru clienți. Pentru majoritatea băncilor, aceste schimbări nu sunt foarte confortabile, ele însemnând uneori schimbarea modelului de business. Mai mult, ele trebuie să anticipeze care dintre modele va fi cel mai potrivit pentru ele.”, arată AT Kearney.

Ce soluții au băncile pentru a se reinventa?

„Băncile ar putea deveni o platformă de stil de viață. Acest model de business poate fi o opțiune și pentru alte industrii – în special platformele mari de comerț electronic și rețelele sociale care au o bază de clienți fideli”, mai spune raportul AT Kearney.

”Nu este vorba doar de reducerea costurilor, ci de o transformare fundamentală a modelului de operare. Este timpul pentru bănci să-și evalueze în mod critic modelul de operare pentru a se poziționa cel mai bine pentru o lume mai digitalizată, centrată pe client”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?