Prin reteaua terminalelor Selfpay s-au tranzactionat criptomonede de 20 mil.lei in 2017 – romanii au putut cumpara bitcoin chiar din unitati bancare!

18 aprilie 2018

Update  – Terminalele SelPay inca nu acopera toate orasele din tara dar, mai mult de 14% dintre statiile de plata SelfPay sunt amplasate in mediul rural. Structura platilor prin reteaua de terminale SelfPay se pastreaza la nivel national astfel ca nu difera functie de mediul in care este instalata statia de plata respectiv,  urban mare si mediu fata de mediu urban mic si rural. La tara, „tranzactiile de criptomoneda sunt aleatoare”, a precizat managementul SelfPay.

###

Cu ocazia conferintei de presa care a ocazionat anuntul de rebranding al companiei ZebraPay, care devine SelfPay, Adrian Badea, CEO-ul companiei, a declarat ca prin reteaua proprie de terminale s-au cumparat criptomonede de 20 mil. lei in 2017.

Cele 3.000 de terminale de plata SelfPay sunt instalate in 750 de localitati din tara, ceea ce face din Selfpay nu doar cea mai mare retea de self service din Romania ci si cea mai mare retea de terminale din Europa, daca nu din lume, prin care se poate cumpara criptomonede.

Interesant este ca 10 dintre terminale sunt instalate in unitati bancare, dupa cum arata si graficul de mai jos, ceea ce inseamna ca romanii au putut cumpara bitcoin venind la banca. Fara a preciza cu cine a fost incheiat acest parteneriat, Badea a precizat ca este vorba de „banci mici”.

retea SelfPay amplasare

Din perspectiva regionala, o treime dintre terminale sunt amplasate in Bucuresti (32,4%), pe locurile urmatoare fiind judetele Ilfov (7,3%) si Timis (5,8%).

SelfPay structura tranzactii

Din cele 7,5 mil. de tranzactii procesate prin reteaua SelfPay in 2017, aproape jumatate sunt plati de facturi – care ocupa asadar cea mai mare pondere (46%).

Categoria e-money detine 11%, adica peste 800.000 de tranzactii. Aici intra atat cumpararea de coduri PaySafeCard (care permit plata in numerar pe Internet fara cont bancar sau card) cat si cumpararea de criptomonede, Ether sau Bitcoin.

Serviciile oferite de reteaua SelfPay sunt utilizate preponderent de persoane nebancarizate. Din graficul de mai jos se observa ca majoritatea (62%) este cu studii medii – cel mult liceul – iar castigurile sunt de cel mult 1.500 lei / luna pentru jumatate dintre utilizatori.
profil client SelfPay

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Jan Schildbach – Analyst Deutsche Bank


„Though Libra has met with fierce resistance from central banks and supervisory authorities and might never see the light of day, in many other cases tech firms (both start-ups and established big players) have successfully captured bits and pieces of universal banks’ traditional value chain. This trend may only intensify in the coming years. In this environment, European banks remain squeezed.”

Sondaj
In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash