[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Populatia Romaniei a scazut cu 7% in ultimii 10 ani

6 februarie 2012

6 februarie, 2012 – Populatia Romaniei a scazut de la 21,68 milioane in 2002 la 20,25 mil. in 2011. Daca scoatem din ecuatie persoanele plecate din tara pe o perioada mai mare de un an (peste 900.000), rezulta ca Romania are o populatie stabila de numai 19,04 milioane. Datele provizorii ale ultimului recensamant schimba substantial indicatorii macro si microeconomici per capita. Fiind mai putini rezulta ca, strict statistic, suntem mai bogati, pentru ca PIB-ul este mai mare, dar si mult mai indatorati, fata de situatia inregistrata in urma cu 10 ani.

Din perspectiva cardurilor, fata de datele detinute de INS anterior recensamantului din octombrie 2011 (21,35 milioane la 1 iulie 2011), rezulta si ca romanii au un grad de bancarizare sporit si, implicit, mai multe carduri. Astfel, cele 12,8 milioane de carduri se raporteaza acum la o populatie cu peste un milion mai mica. Prin urmare, numarul de carduri la 1.000 de locuitori s-a modificat la 670 de la 600. Aceasta este vestea buna, pentru ca gradul de penetrare al acestor instrumente de plata este, in fapt, mult mai ridicat in randul romanilor.  Vestea proasta este ca aceste cifre confirma oficial diminuarea potentialului de crestere al pietei.

Sociologii considera ca Romania pierde populaţie prin faptul ca are mortalitatea mai mare decat natalitatea, dar si prin emigratie. Dincolo de o politica demografica, de stimulare a natalitatii, sociologii apreciaza ca tara noastra are nevoie si de o politica de imigratie, de atragere a cetatenilor straini, asa cum a procedat si Canada. „Chinezii, vietnamezii, pakistanezii sunt imigrantii care ar putea fi atrasi in Romania in perioada urmatoare”, potrivit Alin Teodorescu, director IMAS (citat de Romania Libera).

Din aceasta perspectiva, emiterea si acceptarea cardurilor sub licenta China Union Pay devine odata in plus, o oportunitate de business pentru bancile locale. Garanti Bank Turcia detine o astfel de licenta iar terminalele Garanti Bank din Romania au introdus deja limba chineza in meniul de interogare al ATM-urilor.

Rezultatele provizorii ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor din 20 Octombrie 2011 prezinta o prima estimare privind numarul populatiei, al gospodariilor populatiei si al fondului de locuinte. Astfel, populatia stabila este de 19,04 mil. persoane, numarul gospodariilor se ridica la 7,09 milioane iar al locuintelor la 8,5 milioane.

Conform definitiei internationale, nu s-au cuprins in populatia stabila a tarii cetatenii romani, cu domiciliul in Romania, plecati in strainatate pentru o perioada de cel putin 12 luni sau cu intentia de a ramane in strainatate o perioada de cel putin 12 luni: la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioada indelungata).

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?