Politia Romana avertizeaza: „Ochii mari unde „arunci” cu datele de pe card!”

11 august 2020

Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand…”ca ciupercile după ploaie putem spune”, scrie Politia Romana pe pagina sa de facebook.

Politia Romana precizeaza ca sunt câteva indicii care vă pot ajuta să îi descoperiți: „Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs. Limba română scrisă lasă de dorit…Google Translate nu este chiar un geniu! Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă…NU FACEȚI ASTA! Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afara țării.”


Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „Salut 12:50 Vindeți un scaun? 12:53 Bine. salut 12:54 vand fotolii 12:54 Trimiteți prin curier de la OLX? Să completăm formularul. Vă voi plăti chiar acum primiți-l pe card! Apoi curierul vă va contacta, va fi de acord totul când transferați mărfurile. Putem face asta? 12:55 Voi plăti acum imediat, voi primi bani pe card 12:56 va sun in 30 min. nu pot vb acum 12:58 Sunt la serviciu acum, pot doar să corespund. Pot plati ceva mult, am nevoie urgentă de scaun. nu puteți livra curier, voi găsi alt 12:59”

Reactii lipsa educatiei financiare (inca) este o mare problema

Georgiana CM: „Vai Doamne eu lucrez pentru o banca si ma ocup si cu tipul asta de fraude! Sunt vechi de ani de zile si lumea n-o sa inteleaga niciodata ca nu se pot incasa bani doar prin numarul cardului ci doar lua de pe el!

Si asta pentru ca avem educatie financiara 0 in scoli! La TV se vorbeste despre Vulpita si Viorel! Noi cei care citim posturile voastre, cunoastem deja aceste lucruri, dar mesajul vostru trebuie sa ajunga la cei care au blocat in ATM-uri cardurile de sanatate, crezand ca pot scoate bani de pe ele!

De ce nu faceti campanii de informare a populatiei? Sa obligati administratorii de blocuri sa publice la avizier de exemplu, aceste informatii, ca bani din amenzi faceti o groaza!”

Alexandru Baciu: „Am primit și eu doua mesaje pe olx și am trimis sesizare, nu s-au obosit cei de la olx sa îmi răspundă.”

Cypry Dely: „Daca dai numar la card pentru transfer nu poate face nimic… Cvv ul nu se da.”

Laurentiu Foitica: „Ce face STS în astfel de situatii? Nimic deoarece ar putea să blocheze apelurile telefonice din afara țării când vine vorba despre așa zisul comerț online. Prost să fi ca să plătești cu cardul online. Recomandare: plătiți exclusiv doar rambus și niciodată online ca să nu luați țeapă ordinară.”

Mihály Preoteasa-Nagy: „La plata bagi datele card, la primire dai IBAN… Daca lumea crede că poți primi bani pe datele cardului își cam merită soarta.”

Alexandru Romascu: „Care este logica acestui mesaj? Adică Politia Romană chiar nu știe ca de pe olx/ocazii și altele nu se poate plăti cu cardul? Și dacă se poate plăti cu cardul, cine este atât de prost sa dea toate cifrele de pe card și celelalte informații când cei care plătesc știu ca alea sunt necesare doar când plătești nu când primesti! Inutila postarea!”

Dimitriu Catalin: „Nu ați spus ce era mai importat pe un “skamer” de acesta unde îl reclam dacă e din afara țării sau ma rog corespondează pe WhatsApp de pe un nr de Anglia, de exemplu? Am primit un ordin de plata fals pe mail și când l-am confruntat și-a închis telefonul. Înșelătoria nu s-a mai produs deci nu e treaba poliției nu? Pățită de mine acum peste un an.

Corina Cernea: „Luna trecuta, o „doamna romanca” ce locuia in Marseilles, Franta, mi-a scris pe messenger ca e bolnava (mai are putin de trait), nu are copii si vrea sa lase mostenire 1 mil de euro (sa nu ajunga la stat). Si sa-i dau numarul cardului, adresa mea si tot. Cand am intrebat-o: de ce nu vorbeste bine romana si de ce toti prietenii ei de pe facebook sunt nigerieni, a sters toata conversatia. (Ramasese doar ce am scris eu).

Marius Ciul: „Mai nou ei vor sa cumpere un produs de la tine și că ai făcut comanda pentru o companie de ridicat gen UPS. Dar tu trebuie să plătești 50 euro un fel de garanție către acea firma de curierat pe care ii recuperezi de la curier când ridica pachetul. Este o țeapă care funcționează acum pe paginile de vânzări nemțești.

Din ciclul, am intalnit si romani educati, Iulian Vlad concluzioneaza: „De aia e bun Revolut, cu card virtual. Single time use.”

Adauga comentariu

Noutăți

The rise of the mobile wallet

Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?