PayPal: in Romania circa 10% dintre comercianti vand online iar exporturile cresc puternic, America de Nord fiind cea mai importanta piata

19 august 2014

Comerciantii romani care au folosit sistemul electronic PayPal au inregistrat o creștere de 36% a platilor din strainatate, in prima jumatate a anului 2014, comparativ cu aceeași perioada din 2013, a anuntat, marti, compania, printr-un comunicat preluat de Agerpres.ro. Principalele categorii de export au inclus servicii web, gaming, telefoane mobile, piese pentru mașini, cosmetice, fashion și software.

Magazinele online romanesti au primit comenzi de la consumatori din Europa, inclusiv Marea Britanie (11%) și Germania (5%), insa America de Nord ramane cea mai importanta piata care trimite bani online catre Romania (47%). Majoritatea occidentalilor care fac achizitii transfrontaliere spun ca prefera sa cumpere din strainatate pentru ca este mai ieftin (80%) sau gratie ‘varietatii mai mari care nu poate fi gasita pe plan local (79%). Factori de success pentru comerciantii romani au fost produsele originale sau unice si preturile competitive, arata comunicatul citat.

Potrivit PayPal, in afara Romaniei, datele internationale arata ca exporturile online continua sa creasca puternic, independent de trendul descendent inregistrat de vanzarile pe plan domestic sau de exporturile traditionale. Aceasta tendinta este vizibila in special in tarile EU 27, unde costurile de expediere sunt relativ reduse si nu se aplica taxe vamale. In conditiile in care, in Romania, circa 10% dintre comercianti vand online, 37% dintre ei au primit comenzi din alte tari din Uniunea Europeana, in 2012.

‘Dimensiunile acestei oportunitati nu trebuie subestimate. Comertul transfrontalier a reprezentat, in 2013, 25% din volumul total de plati al PayPal — valoarea totala a tranzactiilor a fost de 180 de miliarde de dolari in anul respectiv și noi coridoare pentru exporturi online au continuat sa apara. Ma bucur ca Romania este in topul pietelor cu cele mai mari creșteri ale exporturilor din Europa Centrala și de Est și dincolo de granitele acestei regiuni”, arata Damien Perillat, Managing Director PayPal pentru Europa Centrala și de Est.

In 2014, peste 10.000 de comercianti activi pe teritoriul Europei Centrale și de Est au ales PayPal ca partener pentru a-și crește afacerile pe plan international. PayPal proceseaza zilnic 9,3 milioane de plati pentru clientii sai.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?