[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Adriana Mitu – COO Alior Bank, Sucursala Bucuresti: „Schimb Valutar Online este o platformă unică pe piața din România”

4 iunie 2021

Aplicația a fost lansată mai întâi în Polonia, în vara anului trecut și imediat după au început dezvoltările pentru aplicația de mobil destinată clienților platformei Schimb Valutar Online din România.

Un interviu cu Adriana Mitu, Chief Operations Officer, Alior Bank S.A Varșovia, Sucursala București.

De ce ați lansat aplicația mobilă a platformei Schimb Valutar Online pe piața românească?

Ideea de a lansa aplicația mobilă a platformei Schimb Valutar Online a venit natural, în contextul trend-ului “mobile first” pe care îl sesizam cu toții în ultimii ani, dar și în contextul pandemiei care a debutat anul trecut și care a accelerat dorința consumatorilor de a accesa servicii digitale. Sigur, “mobile first” vine în urma unei lungi perioade în care aplicațiile de internet banking au pregătit și cumva educat consumatorii pentru a accesa servicii bancare digitale de pe telefoanele mobile inteligente.

Cum s-a implicat echipa din România în dezvoltarea proiectului?

Echipa de proiect a fost una mixtă, colegii din Polonia asigurând partea de dezvoltare, iar echipa din România partea de software testing și quality assurance. A fost o muncă susținută de aproximativ trei luni, timp în care am pregătit și o fază pilot, care a debutat în noiembrie 2020. În perioada premergătoare fazei pilot au fost făcute și testele de securitate obligatorii pentru o aplicație mobilă prin care se accesează serviciile bancare și au fost parcurse etapele autorizării aplicației, conform reglementărilor pieței din România emise de Banca Națională a României și de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ca în orice proiect, au fost multe provocări, însă am beneficiat de echipe cu experiență, de la dezvoltare până la testare, de la management de proiect și pregătire lansare pilot, până la lansare comerciala și campanii de marketing.

Este important de spus că aplicația este dezvoltată 100% cu resurse interne, avem doua versiuni native pentru IOS și Android, preferate de utilizatorii care vor să beneficieze de cea mai buna performanță și viteză de reacție. Clienții platformei Schimb Valutar Online se pot bucura de o aplicație interactivă, intuitivă, cu funcționalități variate, dar simple în utilizare, de o experiență generală foarte bună o data ce începi să o folosești.

Ce este diferit la această aplicație, față de alte oferte de pe piață?

Pe scurt, aproape tot. Este o aplicație mobilă unică pe piața din România în acest moment pentru că este destinată schimburilor valutare și este adresată clienților persoane fizice care vor să beneficieze de schimburi valutare la cotații direct conectate la piața valutară interbancară. Altfel spus, clienții platformei Schimb Valutar Online au acces la tranzacții de schimb valutar la cotații foarte apropriate de cele ale pieței valutare internaționale.

E foarte simplu să urmărești cotațiile de schimb ale valutelor care te interesează, conectat sau nu în aplicație, pentru că homescreen-ul oferă posibilitatea de a urmări cotațiile și fără să fii autentificat în aplicație, ca apoi, cu o autentificare sigură, pe care o poți defini în setările telefonului tău, să poți efectua rapid un schimb valutar.

Aplicația oferă în ecranul principal informații despre conturile în valută și soldurile lor, soldul consolidat în lei, ultimele tranzacții de schimb valutar sau de plăți și încasări, pe care poți să le repeți. În ecranul de tranzacții vei regăsi același mod simplu și intuitiv de utilizare, alegând să faci un schimb valutar, o plată în lei sau valută în țară sau în străinătate, sau să soliciți fonduri de la un prieten care este și el client al platformei Schimb Valutar Online, doar cu numărul de telefon sau cu adresa de email.

Poți să deschizi conturi în valută, poți să îți alegi din aplicație carduri de debit atașate conturilor în EUR, USD sau GBP, poți să iți programezi schimburi valutare la o anumită dată și la o cotație mai bună sau egală cu o valoare pe care o setezi în aplicație, poți să beneficiezi de o cotație bună chiar dacă nu ai fonduri disponibile în cont, pentru că aplicația iți rezervă schimbul valutar pentru o perioadă predefinită până la care trebuie să asiguri fondurile în contul curent.

Ce funcționalități de siguranță oferă aplicația?

Accesul în aplicație, la conturi și tranzacții este făcut în siguranță, atât datorită măsurilor de securitate IT aplicate, mă refer aici la tehnologii utilizate pentru accesarea aplicației și autorizarea tranzacțiilor (elemente de biometrie – amprentă sau face ID), cât și la masuri de securitate de tipul SCA, pairing de device-uri, sistemul de notificări incluse în aplicație, posibilitatea setării acestora în funcție de preferințele utilizatorului, limite predefinite și maxime pentru tranzacții, posibilitatea închiderii conturilor curente, a blocării cardurilor și altele. Cel puțin o dată pe an, ambele versiuni Android și IOS trec printr-o suită de teste de securitate conduse de echipe certificate CISA, CISSP, CEH etc.

Siguranța fondurilor clienților platformei Schimb Valutar Online este garantată și protejată de schema de garantare a depozitelor prin Fondul de Garantare Bancar din Polonia, în sumă de EUR 100.000 sau echivalent.

Care este gradul de utilizare si de adoptie al aplicatiei?

De la lansarea in ianuarie a variantei de aplicatie mobila a platformei s-a inregistrat o crestere a interesului cu 80% fata de primele doua luni ale anului trecut (n.r. cele de dinaintea instalarii crizei COVID) si o crestere cu 24% a inrolarilor in platforma, fata de media anului trecut.

In perioada martie-mai a anului trecut, pe durata starii de urgenta, am observat o scadere a inrolarii de noi clienti, insa aceasta reducere a fost una de foarte scurta durata, inrolarile de clienti noi revenind in forta incepand cu luna iulie 2020, la un nivel cu 66% mai mare decta in primele luni dinaintea declansarii crizei si au continuat sa creasca in anul curent.

Cum poate fi accesată aplicația mobilă Schimb Valutar Online?

Înregistrarea în platforma Schimb Valutar Online poate fi făcută 100% online și presupune câțiva pași simpli, putând fi realizați de oriunde și la orice oră, accesând site-ul www.schimb.telekombanking.ro de pe un computer sau laptop. Pentru clienții Telekom Banking, procesul de înregistrare este simplificat, în timp ce clienții noi au nevoie de cartea de identitate și de un al doilea document de identificare (spre exemplu, pașaportul, carnetul de conducere etc.) pentru a le încărca în platformă. Ulterior, persoana care se înregistrează va primi pe telefonul mobil un link pentru încărcarea unui video selfie de câteva secunde, în vederea verificării identității sale de către bancă. Soluția aparține Onfido, o companie fintech care oferă tehnologie pentru verificarea identității utilizatorilor prin intermediul smartphone-urilor.

După înregistrare, clienții pot accesa platforma Schimb Valutar Online prin aplicația de mobil disponibilă gratuit în AppStore și Google Play.

Autor: Publicitate

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?