[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

HG 1235/2010 privind Sistemul National Electronic de Plati are de astazi norme de aplicare

28 ianuarie 2011

28 ianuarie, 2011 – Potrivit normelor, Intervalul orar zilnic de plata prin SNEP pentru contribuabil este 00:00 – 24:00, de luni pana duminica, tranzactiile vor fi exclusiv 3D Secure, iar primariile isi vor selecta bancile (doar dintre cele care au licenta de „web acquiring” si inrolate in SNEP) cu respectarea legislatiei in vigoare potrivit careia achizitiile publice se fac fara licitatie pana la pragul de 15.000 Euro. Contribuabilii se vor inrola in sistem, pe baza de user si parola, pe care le vor primi la adresa de domiciliu.

Comisionul perceput de institutia de credit acceptatoare, aferent efectuarii platii electronice, se va oferta procentual, iar nivelul maximal al acestuia, indicat in documentatia de atribuire, nu va depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 lei in situatia in care prin aplicarea procentului de 2% rezulta o suma mai mare de 30 de lei.

Comisionul platibil institutiei de credit acceptatoare de plati electronice pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP, se va percepe o singura data, la inregistrarea institutiei publice in SNEP, si nu va depasi echivalentul in lei a 300 euro.

Desi OUG 113/2009 interzice „surcharge-ul”, prin Art. 117 care prevede ca „beneficiarul platii nu poate solicita platitorului un pret suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plata”, primariile au totusi posibilitatea de a transfera comisionul tranzactiei de plata pe seama contribuabilului intrucat in HG 1235/2010, art.10, aliniat 2, se arata ca: „comisionul perceput de furnizorul de servicii selectat conform art. 8 alin. (2), aferent efectuarii platii electronice, poate fi suportat de catre contribuabil …”.

Specialistii apreciaza ca daca reprezentantii primariilor vor lua o asemenea decizie, desi este ilegala intrucat OUG 113/2009 a devenit intre timp lege, SNEP nu are nicio sansa de reusita.

De asemenea, au fost publicate normele tehnice privind Sistemul National Electronic de Plata online a impozitelor si taxelor utilizand cardul bancar. Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI) a fost desemnat ca operator al sistemului.

Clic pentru detalii: http://www.moficial.ro/2011/0075.pdf

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?