Opt din 10 romani ar folosi serviciile de open banking

Premium
28 iulie 2021

Chiar daca doar 30% dintre adultii de pana in 55 de ani din mediul urban (utilizatori de internet) au auzit de open banking, si doar 2% stiu spontan ca acest serviciu presupune un serviciu bancar bazat pe API (Application Programming Interface), se manifesta un grad mare de interes daca este explicat conceptul, a declarat Alina Zelezneac, Quantitative Research Director iSense Solutions, in cadrul celei de-a XX-a editii a Galei NOCASH.

Reprezentantul iSense Solutions a prezentat concluziile unei cercetari de piata, solicitata de NOCASH, care a sondat deschiderea romanilor catre metode moderne de plata electronica.

Astfel, cel putin 8 din 10 respondenti au declarat ca ar folosi serviciul de plati instant si cel de initiere de plati. Mai mult, 4 din 10 romani considera ca serviciile de agregare conturi si initiere plati ar trebui introduse obligatoriu in oferta bancilor. Aceasta in conditiile in care 59% dintre adultii din mediul urban au declarat ca au o relatie contractuala cu o singura banca.

Interesul este insa foarte ridicat pentru noi modalitati de plata, clientii apreciind viteza, pe care o considera „cea mai importanta”, dintre toate serviciile de open banking evaluate. In cazul platilor instant, doua treimi dintre respondenti considera ca bancile trebuie sa aiba obligatoriu acest serviciu implementat pentru clientela proprie.

Mai multe detalii in ptezentarea de mai jos, sustinuta la Gala NOCASH de catre Alina Zelezneac, Quantitative Research Director iSense Solutions

Metodologie

Target: persoane cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, cu acces la internet

Eșantion: 501 interviuri, reprezentativ la nivel urban
Metodă culegere: online, din panelul ResearchRomania.ro
Perioada culegere date: Iulie 2021

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?