Numarul total al cardurilor inactive ajunge in premiera la 4,6 mil. de unitati! Piata cardurilor de credit inregistreaza al doilea trimestru consecutiv de scadere!

Premium
31 august 2020

Romania a incheiat semestrul II cu peste 18,4 mil. de carduri valide in circulatie, in crestere cu aproximativ 740.000 de unitati fata se sem. II din 2019 (+4%), potrivit datelor centralizate de BNR.

Piata inregistreaza al doilea trimestru consecutiv de scadere a portofoliului cardurilor de credit, care a ajuns la 2,9 mil. de unitati, nivel comparabil cu cel inregistrat in martie 2019.


Si numarul total de carduri active, produse care efectiv genereaza tranzactii, este la al doilea trimestru consecutiv de scadere, ajungand la 13,81 mil. la finele lunii iunie a.c., de la 14,26 in decembrie 2019.

Este pentru prima oara cand portofoliul cardurilor inactive depaseste 4,6 mil. de unitati.

Intre timp, reteaua de ATM-uri a continuat sa scada, ajungand la 10.322 de terminale in iunie a.c. fata de 10.547 la finele sem. II din 2019 (-2%). In aceeasi perioada, reteaua de POS-uri a crescut insa cu peste 18.300 de terminale, ajungand la 237.415 unitati.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?