[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MFP anunta dezvoltarea unui sistem alternativ la cel implementat de MCSI pentru plata de impozite si taxe

18 august 2011

18 august, 2011 – Ministerul Finantelor Publice anunta ca a dezvoltat, in colaborare cu institutiile de credit, un sistem simplificat pentru plata impozitelor si taxelor, in relatia cu bugetul general consolidat, pentru persoanele fizice care sunt clienti ai acestora, fara perceperea de comisioane bancare catre platitor.

Cetatenii pot accesa serviciile acestui sistem prin internet banking sau la ghiseele bancilor utilizand o aplicatie, pusa la dispozitie de M.F.P., cu ajutorul careia pot completa documentul de plata. Aceasta aplicatie va fi pusa la dispozitia cetatenilor si poate fi descarcata la adresa:

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm

Prin intermediul acestui sistem simplificat cetatenii pot obtine informatii legate de tipul obligatiilor de plata si institutiile publice beneficiare fara a mai fi necesar să cunoasca toate detaliile legate de coduri IBAN ale conturilor de venituri bugetare sau coduri fiscale ale institutiilor publice.

Acest sistem ofera posibilitatea cetatenilor de a plati impozite si taxe (ex: impozitul pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, taxe consulare, impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace de transport etc), inclusiv amenzi, catre orice primarie, indiferent de judetul in care aceasta este localizata.

Incepand cu data de 18 august 2011 sistemul va fi operational pentru clientii Bancii Comerciale Romane, urmand ca din luna septembrie a.c. sa fie operational si pentru clientii CEC si Bancpost. Cele trei institutii de credit vor oferi servicii pentru aproximativ 8 milioane de clienti persoane fizice.

Cei care vor dori sa efectueze plata la ghiseele bancilor trebuie sa se prezinte la banca cu ordine de plata tiparite in formatul pus la dispozitie de Ministerul Finantelor.

Cadru legislativ in vigoare permite Ministerului Finantelor Publice sa deschida conturi tranzitorii la institutiile de credit, pe baza de conventii bilaterale incheiate intre parti, cu scopul de a colecta contributiile, impozitele, taxele sau alte obligatii fata de bugetul general consolidat de la contribuabilii persoane fizice, clienti ai institutiilor de credit respective.

Banca transmite catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul unui canal securizat, un mesaj electronic continand detaliile complete privind operatiunile de plati individuale aferente sumelor colectate. In baza informatiilor cuprinse in mesajul electronic, Ministerul Finantelor Publice asigura transferul sumelor catre conturile corespunzatoare de venituri bugetare, in termen de maxim o zi lucratoare de la data creditarii contului deschis la trezoreria operativa centrala.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?