[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

MCSI anunta promulgarea legii care transpune in legislatia nationala Directiva NIS (Network Internet Security)

28 decembrie 2018

Astăzi, 28 decembrie 2018, o importantă lege care transpune în legislația națională Directiva UE privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune și al cărei inițiator a fost Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost promulgată.

Directiva NIS (Network Internet Security) stabilește la nivel european un sistem unitar de prevenire și răspuns la incidentele de securitate informatică, având drept scop protejarea și stimularea dezvoltării Pieței Digitale Unice, prin crearea la nivelele naționale a mecanismelor adecvate.

În context, obiectivele actului normativ promulgat astăzi sunt:
. stabilirea cadrului de cooperare la nivel național și de participare la nivel european și internațional în domeniul asigurării securității rețelelor și sistemelor informatice,

. crearea cadrului instituțional prin desemnarea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO ca autoritate competentă,

. desemnarea entităților de drept public și privat care dețin competențe și responsabilități în aplicarea prevederilor prezentei legi,

. desemnarea punctului unic de contact la nivel național și a echipei naționale de răspuns la incidente de securitate informatică – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)

. stabilirea cerințelor de securitate și notificare pentru operatorii de servicii esențiale și pentru furnizorii de servicii digitale și instituirea mecanismelor de actualizare a acestora în funcție de evoluția amenințărilor la adresa securității rețelelor și sistemelor informatice.

Astfel, se instituie mecanisme de cooperare în caz de necesitate între (CERT-RO )și autoritățile competente pe sectoarele și subsectoarele de activitate în cadrul cărora își desfășoară activitatea operatorii de servicii esențiale, în vederea preîntâmpinării situațiilor în care incidente de securitate informatică inițial minore, care afectează un furnizor de servicii digitale, să evolueze rapid și să afecteze infrastructuri critice naționale sau europene.

Sectoarele și subsectoarele de activitate în cadrul cărora își desfășoară activitatea operatorii de servicii esențiale, sunt: energie, transporturi, bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătate, furnizare și distribuire de apă potabilă și infrastructură digitală, legea instituind obligații de asigurare a securității și de notificare a incidentelor și furnizorilor de servicii digitale precum: cloud computing, piețe online, motoare de căutare.

Mai multe despre ce presupune Directiva NIS aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?