[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Marea Britanie elimina TVA in cazul tranzacţiilor in bitcoin, pentru a incuraja afacerile

3 martie 2014

La cateva zile dupa ce prabusirea Mt Gox a provocat investitorilor in bitcoin pierderi de 500 mil. USD, autoritatile fiscale britanice iau masuri pentru a incuraja tranzactiile in bitcoin. Concret, Marea Britanie va elimina taxa pe valoare adaugata in cazul tranzactiilor denominate in bitcoin, masura anuntata astazi de autoritatea fiscala (HM Revenue & Customs) la numai cateva zile dupa ce Mt Gox, cea mai mare platforma de tranzactionare bitcoin pana anul trecut, si-a anuntat falimentul.

Decizia autoritatilor fiscale britanice denota o abordare diferita fata de pozitiile altor guverne din Vest, care au luat masuri pentru descurajarea utilizarii bitcoin, pe fondul temerilor privind evaziunea fiscala, spalarea de bani si stabilitatea monedei virtuale, caracterizata de fluctuatii violente de pret.

Masura a fost anuntata de reprezentantii autoritatilor fiscale intr-o intalnire cu un patronat din Marea Britanie al firmelor care fac afaceri utilizand bitcoin. Acestora li s-a promis ca guvernul nu va mai percepe TVA-ul de 20% pe tranzactiile in bitcoin. Taxa pe profit va continua sa fie aplicata in regim normal, potrivit Mediafax care citeaza Financial Times.

„Daca ar fi perceput TVA ne-ar fi distrus, nu mai avea rost sa intram in afacerea aceasta. Este foarte bine ca autoritatile britanice vad in bitcoin o tehnologie inovatoare care poate ajuta economia”, a declarat un antreprenor britanic care vrea sa aduca in tara o retea de bancomate bitcoin.

Initial, autoritatile birtanice calificasera bitcoin ca „voucher”, percepand TVA la valoarea nominala a tranzactiilor, masura care a fost retrasa rapid in urma opozitiei mediului de afaceri, care a sustinut ca utilizatorii monedei virtuale se vor reorienta rapid catre alte tari, unde nu sunt percepute astfel de taxe.

Decizia evita sa raspunda direct la intrebarile legate de statutul de moneda al bitcoin si se bazeaza pe prevederile legislative europene care excepteaza de la taxe platile si transferurile de „instrumente negociabile”.

Unii utilizatori bitcoin considera Marea Britanie drept o jurisdictie preferabila in raport cu Statele Unite, dupa dezvaluirile recente privind activitatile de spionaj la scara larga desfasurate pe internet de guvernul american.

In situatia data, reprezentantii Fundatiei Bitcoin, organizatia non-profit care promoveaza moneda virtuala in spatiul politic, au declarat pentru Financial Times ca se vor muta din SUA in Marea Britanie in aceasta primavara.

Valoarea totala a monedelor bitcoin aflate in circulatie este de 6,9 miliarde de dolari, fata de 150 milioane de dolari cu un an in urma, potrivit BlockChain.info. Bitcoin era cotata duminica la 555 dolari pe bursa BTC-E, fata de maximul de 1.242 dolari atins in decembrie.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?