Japonia a devenit principalul focar de infectii cibernetice cu troian bancar pe Android, in 2020. Multa vreme pozitia a fost ocupata de Rusia, care a ramas totusi in Top 10.

2 aprilie 2021

Numărul utilizatorilor atacați de malware-ul bancar Android a scăzut rapid cu peste 55%: de la 675.772 în 2019 la 294.158 în 2020. Japonia, Taiwan și Spania au incheiat anul 2020 cu cel mai mare procent de utilizatori afectați de malware-ul bancar Android.

Potrivit unui nou raport Kaspersky, peisajul amenintarilor financiare a cunoscut un an pandemic care a schimbat regulile jocului. In raportul intitulat Financial Cyberthreats in 2020, s-a constatat ca, in timp ce volumul general al amenintarilor prin PC-uri sau telefoane mobile a scazut in aceasta perioada, atacatorii cibernetici folosesc tehnici de propagare noi si avansate.

„Geografia atacurilor a devenit mai diversificata si mai extinsa – in special din perspectiva malware-ului financiar propagat pe dispozitivele mobile,” potrivit comunicatului.

Pe o ruta traditional profitabila pentru infractori, aceste evolutii si accentul semnificativ pus pe dispozitivele mobile reprezinta o schimbare de abordare. Programele malware ce vizau aplicatiile bancare (Mobile bankers) au avut un impact deosebit, fiind un tip de malware conceput pentru a fura datele personale ale utilizatorilor sau chiar fonduri din conturile acestora.

In 2019, cele 10 tari cu cel mai mare procent de utilizatori care se confruntau cu programe malware pentru Android erau:

In 2020, situatia s-a schimbat complet, iar expertii Kaspersky raporteaza ca toate tarile vizate si-au schimbat locul pe aceasta diagrama. Rusia, lider de multa vreme in aceasta categorie, a coborat pe locul sapte in 2020. In acelasi timp, Japonia si Taiwan, absente de pe lista tarilor afectate in 2019, au avansat rapid, ocupand primele doua locuri.

„In 2020, am observat ca o serie de tari noi devin un focar pentru infectiile cibernetice. Cel mai clar exemplu in acest sens este Japonia, care s-a confruntat cu un val de atacuri ale troianului bancar Wroba.g. Partea importanta in aceste cazuri este ca majoritatea acestor atacuri pot fi prevenite. Prin urmare, indemnam utilizatorii sa acorde o atentie deosebita atunci cand efectueaza tranzactii financiare cu ajutorul aplicatiilor mobile”, spune Victor Chebyshev, expert in securitate la Kaspersky.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Catalin Cretu – general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta

„Suntem in top 3 european pentru adoptia platilor digitale in transportul public, dupa Marea Britanie si Polonia, si in top 10 mondial in penetrarea tehnologiei contactless in general.”

Afla aici rezultatele romanilor in adoptia platilor electronice.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?