[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In ciuda gradului redus de intermediere financiara, romanii sunt europenii cu cel mai mare apetit de contractare a unui credit

11 decembrie 2018

In ziua in care viceguvernatorul Liviu Voinea prezenta ca Romania are cel mai scazut nivel al intermedierii financiare din Europa, de aproape cinci ori mai mic decat media UE, au fost facute public rezultatele unui sondaj Gfk care releva ca romanii sunt de departe europenii cu cea mai mare intentie de a contracta un credit. Cum se explica aceasta situatie relativ paradoxala?

Circa 44% dintre români intenţionează să contracteze un credit în următoarele şase luni, cei mai mulţi dintre ţările europene prezente într-un sondaj efectuat de către GfK pentru grupul britanic International Personal Finance, din care face parte şi Provident Financial România.

”Global, doar Mexic devansează România, cu 48%, în timp ce, pe continent, 37% dintre polonezi, 24% dintre cehi, 16% dintre unguri, 14% dintre lituanieni şi doar 11% dintre spanioli intenţionează să apeleze la creditare în următoarele şase luni”, se arată în comunicat.

Pentru români, topul motivelor pentru împrumut sunt îmbunătăţirea locuinţei – 47%, achiziţia unei maşini – 44%, produsele electronice şi electrocasnice – 41%, cheltuielile cu sănătatea – 41% şi cele neprevăzute – 37%.

Aceste motive dau si raspunsul la intrebarea de mai sus. Populatia se imprumuta pe termen scurt spre mediu si la valori relativ mici.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?