Guvernul vrea sa urce la 100.000 euro plafonul cifrei de afaceri de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata prin card. Asteptarea schemelor de carduri era ca acesta va scadea la 10.000 euro.

7 septembrie 2021

Pe masa Guvernului se afla câteva dintre măsurile de debirocratizare menite sa sprijine mediul de afaceri. Una dintre acestea este considerata marirea plafonului cifrei de afaceri de la care comerciantii sunt obligati sa accepte cardul la plata, potrivit Profit.ro.

Ce prevede schimbarea propusa de Guvern


Creșterea plafonului de la 50.000 euro la 100.000 euro pentru obligația de dotare cu cititoare de card – POS Conform Legii nr.191/2018 privind introducerea sistemelor moderne de plată, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (echivalent în lei), au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare.

Prevederea creează contribuabililor mici costuri suplimentare cu comisioane bancare și alte costuri (servicii internet, costuri instalare, etc). Pe de altă parte, deși există obligația pentru instituțiile publice de a se dota cu cititoare de card – POS când încasează sume de bani pentru activitățile efectuate, nu toate instituțiile publice respectă obligația.

Propuneri: Creșterea plafonului cifrei de afaceri a operatorilor economici la 100.000 euro pentru dotarea cu cititoare de card – POS.

– Modificarea art.1, alin.(3) din OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.942 din 23 decembrie 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.250/2003, cu modificările și completările ulterioare.

– Impunerea respectării prevederilor legii privind instrumentele moderne de plată, instituțiilor de stat care nu s-au dotat cu cititoare de carduri. 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?