[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernul a decis: romanii vor putea plati impozitele si taxele locale catre primarii de acasa, direct de pe Internet

24 noiembrie 2010

24 noiembrie, 2010 – In sedinta de guvern de astazi, a fost adoptata Hotararea privind dezvoltarea si implementarea  Sistemului National Electronic de Plata online a Taxelor si Impozitelor. Prin aceasta decizie s-a trecut de fapt in ultima faza de implementare a acestui proiect, faza in care institutiile statului si primariile se vor inrola in sistemul care va permite plata online, direct de pe Internet, a taxelor si impozitelor locale, atat din tara cat si din strainatate. Pentru aceasta, contribuabilii vor folosi cardul bancar sau aplicatia de Internet banking a bancii unde sunt clienti iar primariile se vor interfata cu www.ghiseul.ro.

Sistemul National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor este dezvoltat de catre MCSI si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO). Potrivit declaratiilor ministrului comunicatiilor la finalul sedintei de guvern, APERO a pus la dispozitia MCSI sistemul informatic cu titlu gratuit.

“Concret, am avut si avem asigurat sprijinul si parteneriatul pricipalelor banci din Romania prin aceasta asociatie. APERO a definitivat, timp de un an, fluxurile de date si plati aferente sistemului” a declarat Valerian Vreme, ministrul comunicatiilor.

“Este primul sistem de acest fel dezvoltat in ultimii 20 ani. Sistemul are ca principal scop eliminarea cozilor la ghiseu, respectiv generarea de economii de bani si timp atat pentru cetatean cat si pentru persoanele juridice din administratie. Cetateanul va putea plati taxele, printr-o singura actiune, indiferent daca are de platit impozite si taxe in mai multe localitati. Practic isi va consulta mai intai obligatiile pe care le are, atat la Botosani, atat la Craiova sau unde mai are el proprietati, si printr-o singura actiune va putea sa-si plateasca taxele”, a mai adaugat ministrul.

“Mai vreau sa mentionez faptul ca, costul de dezvoltare al sistemului este zero pentru statul roman. Sistemul a fost dezvoltat din fonduri private de catre APERO. Costurile de utilizare a sistemului depind de rezultatele achizitiilor publice ce vor fi derulate de catre fiecare institutie publica in parte pentru negocierea comisionului de tranzactionare. Sistemul respecta cele mai inalte standarde de securitate bancara pentru plati electronice avand in vedere partile implicate, respectiv bancile, MasterCard, Visa si procesatorii de plati”.

Ministrul a  mai precizat ca in momentul de fata, sistemul este complet implementat pe serverele ministerului, complet testat cu privire la functionalitate si siguranta si este pregatit pentru inrolarea institutiilor publice din Romania.

Conform calendarului agreat, MCSI va transmite catre institutiile publice din Romania un ghid de inregistrare si interfatare cu sistemul de plati. S-a stabilit un calendar de inregistrare a institutiilor publice din Romania care va fi pus in aplicare odata cu transmiterea ghidului.

“Estimez ca pana la mijlocul anului viitor vom avea toate institutiile de stat din Romania inrolate in sistem. Termenul limita, e vorba si pentru primariile mici, este de 18 luni din momentul aprobarii Hotararii de guvern”.

Reprezentantul ministerului a mai adaugat ca lansarea oficiala a sistemului va avea loc in cursul lunii decembrie a.c., moment in care se vor face prezentari si demonstratii. In acest moment, exista deja patru primarii care au fost prinse in proiectul pilot si fac plati prin sistem.

Sursa: Guvernul Romaniei

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?