[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ghiseul.ro va inregistra primele 10.000 de tranzactii in cateva zile

12 martie 2012

12 martie, 2012 – Platforma de tranzactionare a Sistemului National Electronic de Plata (SNEP) prin card bancar, direct de pe Internet, www.ghiseul.ro, a inregistrat 9.316 tranzactii in valoare de 1.756.000 lei. Ministrul comunicatiilor  apreciaza ca in aceasta saptamana se va trece pragul de 10.000 trazactii si un volum de 2 mil. lei. Pana in prezent, dintre cele 3.227 de primarii s-au inrolat 60 iar jumatate dintre acestea au activat deja sistemul de tranzactionare.

Dintre regiunile istorice, plata impozitelor si taxelor locale prin card este inexistenta in Moldova, cele mai multe primarii inrolate in SNEP fiind in Ardeal. Sunt inca  orase mari, capitale de judet, care nu permit plata impozitelor pe  card. Este cazul Iasiului, Alexandriei, primariilor din Piatra Neamt si Satu Mare.

„Refuz sa cred ca plata online prin card bancar a impozitelor este o misiune imposibila. Este momentul ca aceasta sa devina o normalitate”, a declarat astazi Razvan Mustea-Serban (foto), ministrul comunicatiilor, in cadrul unui eveniment organizat de Visa Europe.
„10% dintre platile pe www.ghiseul.ro au fost efectuate in intervalul orar 22.00 – 09.00”. Dat fiind intervalul orar, ministrul crede ca tranzactiile au fost efectuate de catre romanii plecati la munca in strainatate. De asemenea, oficialul MCSI a mai precizat ca „peste 50% dintre taxele si impozitele colectate reprezinta restante”.

Pentru a impulsiona procesul de inrolare al primariilor, care potrivit HG 1235/2010 trebuie sa se incheie pana la finele lunii iunie a.c. ministrul Mustea a declarat ca „avem in vedere introducerea unor sanctiuni pentru a respecta calendarul de inrolare” dar si simplificarea procedurii de inrolare.

Fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, actualul Director General al Trezoreriei, domnul Valentin Mavrodin, considera ca  „nu putem introduce penalitati printr-o hotarare de guvern intrucat (ele) nu sunt opozabile”. Reprezentantul MFP considera ca HG-urile care nu produc efecte „trebuie transformate in acte normative cu putere mult mai mare”. In opinia oficialului MFP, HG 1235/2010 ar trebui transformata in lege, cu modificarile necesare, in momentul in care sistemul de plata se va fi dezvoltat suficient fara insa a mentiona cand anume sau vreun indicator de performanta care sa ateste maturitatea sistemului (gen nr. Tranzactii, valoare si/sau primarii inrolate).

„Trebuie sa fim insa foarte atenti pentru ca noul act normativ sa nu fie declarat neconstitutional”, a mai adaugat Mavrodin, cu trimitere la actul normativ care obliga bugetarii la plata salariilor in contul de card, act care a fost declarat necosnstitutional. Motivul Curtii a fost „discriminare de drept salarial” intrucat salariul se diminua cu comisionul aferent retragerii de numerar de la bancomat.

Din perspectiva Ministerului de Finante, principalul obstacol in calea dezvoltarii platilor online de taxe si impozite este informarea contribuabililor, ce cat si cum platesc. „Nu exista informatii suficiente, contribuabilul este pur si simplu invitat la primarie”.
Oficialul MFP, a mai precizat si faptul ca, din datele de care dispune ministerul, contribuabilul prefera numerarul din doua motive: teama de a nu gresi si costurile tranzactiei de plata. Solutia cu care a venit Ministerul Finantelor Publice a fost „contul unic”, pentru persoanele juridice, si „contul tranzitoriu”, pentru persoanele fizice. Prima este un fel de direct debit iar cea de-a doua este ceva similar cu ghiseul.ro, cu diferenta ca este nevoie de un drum la banca pentru a putea face o plata de impozit sau taxa catre orice primarie din tara. Ordinul de plata este pretiparit, urmand a fi completat de catre client, iar costul operatiunii de plata este zero. In prezent la acest sistem au aderat 7 banci (BCR, Bancpost, CEC, ING, Libra, RIB), cu un portofoliu de 9 milioane de clienti.

In Romania, numarul total al institutiilor publice este de aproape 6.000, de doua ori mai mare fata de numarul primariilor. Intrebat de NOCASH daca MF intentioneaza sa dezvolte ghiseul.ro astfel incat toate aceste institutii sa se inroleze in SNEP si sa permita plati de pe aceasta platforma, Mavrodin a precizat doar ca ”nu se va dezvolta nimic paralel”. Cu toate acestea, reprezentantul MF a adaugat ca, din punct de vedere al ministerului, platforma ghiseul.ro „este una dintre modalitatile de plata permise, optiunea finala fiind a contribuabilului”.

Revenind la problema informarii contribuabililor, Mavrodin a declarat ca „au fost discutii pentru ca Ministerul Finantelor sa-si asume trimiterea credentialelor”. Intentia este de a folosi infrastructura actuala a ministerului astfel incat sa se poata obtine o baza de date centrala, in care contribuabilul sa gaseasca informatii privind obligatiile de plata catre toate institutiile publice. Modalitatea de plata efectiva urmeaza a fi rezolvata ulterior, insa ea poate fi realizata atat prin ghiseul.ro cat si prin Internet banking, mandat postal sau orice alta forma permisa de lege. De altfel, reprezentantul MF a mai precizat ca  – impreuna cu MAI – va impune un standard, astfel ca pentru contribuabil va exista un formular de optiuni in materie de plati taxe si impozite.

Lansata la finele lunii martie 2011, platforma www.ghiseul.ro a fost accesata de 165.000 de vizitatori unici.

Adauga comentariu

Noutăți
Premium
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?