Prezent la NFT Bucharest, directorul general al Postei Romane – Valentin Stefan, a invitat comunitatea locala de dezvoltatori din noua economie digitala web3.0, sa propuna solutii pentru ca pensiile sa poata fi acordate prin NFT-uri (non-fungible token).
Pentru conferinta, Posta a venit si cu o alta modalitate concreta de promovare a NFT-urilor: o carte postala care contine un NFT. Astfel, cei prezenti puteau trimite ganduri celor dragi, direct de la eveniment, intr-un format mai clasic, off-line.
Asadar, institutia nu este straina de acest concept al NFT-urilor. Mai mult, se poate spune ca este chiar pionier in piata. Posta Romana a marcat anul trecut 160 de ani de existenta prin lansarea unui timbru digital sub forma unui NFT, primul emis vreodata de o institutie publica din tara noastra.
Au fost emise 160 de NFT-uri, la un cost de 160 euro bucata, cât costă o zi de spitalizare a unui pacient HOSPICE Casa Speranței – destinatia fondurilor obtinute.
Primele 10 NFT-uri au fost obiectul unei licitatii deschise in august 2022, cu ocazia lansarii oficiale a primului timbru virtual al Poștei Române, in urma careia s-au strans 7000 euro.
In cadrul conferintei NFT Bucharest, directorul general al Postei a spus ca mai sunt la vanzare 40 de NFT-uri, care pot fi achizitionate de pe platforma Oveit, direct prin intermediul cardului bancar.
Cu alte cuvinte, Posta-Romana a incasat, pana in acest moment, 24.600 euro din vanzarea a 120 NFT-uri. Evidentierea in contabilitate a acestor sume si explicatiile la ghiseu pentru vanzarea timbrelor virtuale s-au dovedit o adevarata „trauma” pentru angajatii Postei Romane. Cu toate acestea, presedintele institutiei a anuntat ca vor mai lansa o noua editie limitata de NFT-uri, in cursul acestui an – nu mai devreme de luna iunie.
Ceva mai devreme va emite o prima serie de NFT-uri chiar clubul FC Rapid. Andi Stoica, managerul responsabil cu inovatia in cadrul clubului, a spus in cadrul aceleiasi conferinte ca va fi emis cate un NFT cu ocazia fiecarui meci pe care echipa il va juca acasa in perioada play-off-ului. In total vor fi emise 5 NFT-uri.
Nici FC Rapid 1923 nu este la prima experienta in lumea crypto. Dupa ce Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, a devenit partener al clubului, a venit si prima implementare: prin intermediul website-ului și a aplicațiilor mobile BINANCE, utilizatorii pot cumpăra și vinde criptomonede chiar prin intermediul monedei locale RON. Andi Stoica spune ca sunt intr-adevar clienti care platesc cu cripto.
Doar din aceste doua exemple si ar trebui sa tragem concluzia ca piata NFT-urilor creste incet, dar sigur.
Mihai Eremia, care la numai 21 de ani detine XOXNO – cel mai mare marketplace din ecosistemul Elrond – a spus ca, numai in acest an, peste 54.000 euro s-au cheltuit pe card pentru achizitionarea de NFT-uri, prin intermediul platformei Twispay.
Un alt argument in favoarea tendintei de dezvoltare a pietei NFT-urilor este tocmai organizarea unei conferinte dedicate, care s-a bucurat de o audienta record. In sala, care probabil ca avea cel putin 250 de locuri, s-a stat si in picioare. In urma cu un an, nu stiu daca s-ar fi ocupat un sfert din locuri.
De asemenea, important este si profilul audientei. La o evaluare orientativa, cel putin 90% dintre cei prezenti aveau sub 25 de ani si o mare parte dintre ei vrea sa dezvolte proiecte pe blockchain, inclusiv pe segmentul de NFT-uri. Naivi sau vizionari? Numai timpul ne va raspunde.
Ce este un NFT?
Potrivit descrierii oferita chiar de catre Posta Romana, NFT-urile (jetoanele nefungibile) sunt înregistrări digitale unice care nu pot fi modificate sau falsificate. Ele reprezintă bunuri fizice sau digitale (practic orice articol pe care ți-l poți imagina, cum ar fi o pereche de snickers, un bilet de eveniment, o melodie, un videoclip etc.) și dețin dovada întregului istoric al articolului.
Prin stocarea într-o rețea blockchain, autenticitatea și proprietatea lor sunt securizate și pot fi verificate cu ușurință. Fiecare înregistrare digitală poate include un mic program care acționează ca un contract inteligent pentru tranzacțiile viitoare. Astfel, articolul în sine poate fi programat să împartă veniturile din tranzacțiile viitoare cu creatorii săi, proprietarii inițiali sau chiar cu terți.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: