[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Biletele la spectacole pot fi platite si in criptomonede, pe platforma Entertix, inclusiv la meciurile FC Rapid – gratie GoCrypto si Global payments

1 noiembrie 2022

Ce au in comun McDonalds din Elvetia si FC Rapid din Romania? Hamburgherul si respectiv biletul la meci se pot cumpara cu criptomonede.

Entertix, una dintre cele mai mari platforme de vanzare bilete, anunta introducerea platii online prin GoCrypto, „direct din contul tau de Binance”. „Pe pagina de plată, după ce selectați „Binance Pay” de sub opțiunea „Choose crypto wallet”, puteți să scanați codul QR Entertix Binance Pay cu aplicația dvs. Binance și să vă aprobați plata direct pe telefon.”, precizeaza Entertix.


Implementarea s-a realizat gratie ELIGMA GOC, reprezentanta ELIGMA Slovenia care a produs sistemul GoCrypto in Romania, si Global Payments – partenerul local pentru procesarea tranzactiilor. Pentru a afla mai multe detalii am stat de vorba cu Stefan Biji, omul insarcinat cu dezvoltarea afacerii in tara noastra.

Biji spune ca pentru un comerciant, acceptarea la plata a criptomonedelor ar trebui sa fie mai atractiva decat acceptarea la plata prin card pentru ca este vorba de un model de business diferit, care genereaza mai putine costuri pentru comerciant si, in plus, se adreseaza unei noi categorii de clienti: cei peste 300 de milioane de utilizatori de criptomonede din lume.

In ceea ce priveste comisionul per tranzactie, acesta este platit de catre cel care cumpara, nu de cel care vinde. Astfel, platitorul suporta un comision flat de 1.25%, aplicat la valoarea tranzactiei, pentru conversia din cele 50 criptomonede acceptate in moneda fiat (lei).

„Crypto presupune un avantaj pe care cardurile nu il au in acest moment. In sensul ca acest comision de transformare a criptomonedelor in moneda fiat, lei in cazul nostru, este suportat de cel care plateste si nu de cel care incaseaza banii, in speta comerciantul. Asadar, ca sa pot plati prin criptomonede trebuie sa-mi asigur un cost minim suplimentar prin care banii pe care ii am in criptomonede sa fie transformati in lei ca sa poata sa fie primiti de catre comerciant.” – spune Biji.

Si totusi, ce costuri sunt la comerciant?

Biji explica: „Daca folosim pentru incasare un POS operat de o companie ca Global Payments atunci clientul se va supune contractului de servicii incheiat cu procesatorul. Dar daca solutia GoCrypto este inglobata intr-un webshop, atunci comisioanele vor fi cele strict de transfer.

In ceea ce priveste problemele de volatilitate, oficialul Eligma spune ca practic acestea nu exista pentru ca banii intra instant in contul comerciantului, la cursul inregistrat de platforma Binance la momentul platii.

Datorita faptului ca in Romania lucram cu Global Payments si cu aplicatiile lor de tip GP tom, banii ajung instant in contul clientului final. Daca am platit un hamburger cu bitcoin sau ethereum din momentul imediat urmator platii, banii ajung in contul clientului fara sa fie nevoie de interventia bancii. Nu exista niciun fel de volatilitate fiindca totul se face la cursul spot din momentul efectuarii platii.„, explica Stefan Biji, care mai precizeaza:

„Sistemul nostru de plata presupune o banca proprie, prin care se fac toate tranzactiile spot de transformare din criptomoneda in moneda fiat. Faptul acesta ne permite noua ca sa transferam rapid banii prin partenerii nostri de business tuturor celor care sunt interesati de lucrul acesta, tuturor celor care vor sa  plateasca. Nu avem nevoie de serviciile bancilor care in Romania intr-adevar sunt un pic mai restrictive. Poate ca nu sunt chiar asa de convinse de faptul ca aceste criptomonede vor fi un mod de plata pe care generatiile urmatoare il vor accepta cu bratele deschise.”

Legat de adoptie, reprezentantul Eligma Goc spune ca lucrurile sunt inca la inceput insa chiar si asa, mii de comercianti au implementat deja aceasta noua modalitate de plata la nivel mondial.

Noi am crescut de la 1000 de comercianti din mai, pana la 2600 in prezent (octombrie), in toate cele 70 de tari in care suntem prezenti. (…) Cresterile acestea au progresie geometrica si nu se vor limita aici. Business-ul este promitator si avem sanse sa se dezvolte in viitorul apropiat in mult mai multe directii.”

Biji crede ca declansatorul care va impulsiona adoptia in Romania este „interconectarea cu mai multi producatori de soft care opereaza pe piata de vanzari. Crescand numarul de influenceri, al celor care ne pot recomanda clientilor finali, poate fi crucial pentru noi.

Eligma este o companie de software infiintata in Slovenia prin 2017 care dupa cateva sesiuni reusite de finantari din partea unor parteneri a decis sa migreze si sa schimbe tot ce inseamna partea de plati inspre criptomonede. In ultimii doi ani, compania a reusit sa implementeze aceasta modalitate de plata in 70 de tari, pe mai multe continente.

Mai multe detalii in interviul acordat NOCASH, la evenimentul organizat de Global Payments pentru prezentarea noutatilor din domeniul modalitatilor de plata la comercianti.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?