DIICOT Craiova si Europol au destructurat o retea care a facut skimming de peste 800.000 USD

16 iulie 2014

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, impreuna cu politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au documentat activitatea infractionala a unei grupari criminale cu caracter transfrontalier, axata pe trei directii de actiune: trafic de substante cu caracter psihoactiv, skimming si fraudarea firmelor de transferuri monetare situate, de regula, in state din centrul si vestul Europei.

„Fata de membrii grupului infracţional organizat exista suspiciunea rezonabila ca au instalat fraudulos un program informatic (malware) in sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regula in tari din centrul si vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel sa-l controleze de la distanta.”, potrivit comunicatului DIICOT.

Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse in sistemul informatic infectat/controlat de la distanta date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de catre un expeditor fictiv catre un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regula din Romania.

Paguba a fost suportata fie de francizor (agentul/subagentul al carui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de catre francizor – societati internationale de transfer monetar, de regula pentru sume de bani mai mari, raportat si la bonitatea agentului/subagentului implicat.

Pana in prezent a fost determinata o paguba de peste 800.000 USD numai la un francizor.
O parte dintre membrii grupului infractional organizat desfasurau si activitati de skimming, falsificare de instrumente de plata electronica si punere a lor in circulatie prin retrageri frauduloase de numerar.

Banii obtinuti au fost investiti in bunuri mobile si/sau imobile ori depusi in conturi bancare sau transferati prin intermediul societatilor de transfer monetar, in scopul de a li se ascunde originea ilicita.

In cursul acestei zile, sub coordonarea procurorilor DIICOT a fost declansata o operatiune de mare amploare, pentru anihilarea grupului infractional organizat fiind efectuate 112 perchezitii domiciliare in Romania. Cu sprijinul autoritatilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan perchezitii si in Franta, unde unii dintre membrii gruparii desfasurau actiuni de skimming, in aria metropolitana Paris.
Intreaga actiune a beneficiat de sprijinul EUROPOL.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?