Daniel Daianu: „Active financiare precum “Libra” ar fi un mare pericol pentru sistemul financiar intrucat ar eroda decisiv mecanismul de transmisie monetara”

7 noiembrie 2019

Intr-un discurs recent la Academia Romana, Daniel Daianu – actualul sef al Consiliului Fiscal si fost bancher central, a abordat si subiectul criptomonedelor, despre care spune ca nu sunt bani!

„Cripto-monedele, ca “monede paralele” sunt in larga masura, o consecinta a crizei financiare; au aparut si ca urmare a scaderii increderii in guverne. Bitcoin si alte crypto-monede oglindesc intr-un fel aceasta neincredere, dorinta de a forme “piete paralele”, de a oferi un mijloc de schimb alternativ care nu este supus controlului autoritatilor si care ar fi in consonanta cu logica de functionare a unor structuri non-ierarhice in societate.”

Modifica crypto-monedele creatia monetara? Daianu spune ca nu. „Volatilitatea foarte mare a cotatiiilor crypto-monedelor le impiedica sa indeplineasca functia de “pastrator de valoare”. Cripto-monedele nu au in spate o autoritate care sa indeplineasca functia de “imprumutator de ultima instanta”, ce este vitala pentru stabilitate financiara, pentru increderea in intreg sistemul. Cripto-monedele sunt mai degraba drept active financiare, care atrag pe cei ce mizeaza pe castiguri speculative.”

Despre active financiare precum “Libra”, Daianu spune ca „ar fi un mare pericol pentru sistemul financiar intrucat ar eroda decisiv mecanismul de transmisie monetara, ar creea noi riscuri sistemice majore prin volumul operatiunilor.”

„În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie”, a explicat Daniel Dăianu.

Discursul integral aici

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash