[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Dan Pascariu – Unicredit, despre ordonanta 114/2018: „Niste neaveniti arunca cu apa peste tot si risca sa opareasca intreaga economie.“

5 februarie 2019

In condiţiile aplicării taxei bancare, acţionarii, pentru a menţine ratele de solvabilitate, va trebui să vină „cu bani de acasă“. „Vor putea să vină? Poate unii da, poate alţii nu şi atunci vor pune aceste bănci în braţele Băncii Naţionale“, a declarat la ZF Live, Dan Pascariu, preşedintele boardului UniCredit Bank.

În opinia lui Pascariu, taxa pe activele bancare introdusă de guvern la finalul anului trecut va accelera consolidarea bancară – băncile mici urmând să încerce să fuzioneze pentru a putea rămâne active în piaţă -, va duce la reducerea cheltuielilor şi la ajustarea creditării şi a activelor bancare, urmând să vedem, în timp, retragerea unor bănci din oraşele mici şi chiar din România.

„Nişte neaveniţi aruncă cu apă peste tot şi riscă să opărească întreaga economie. Eu cred că dacă această ordonanţă va rămâne, vom asista la sfârşitul acestui an la o reducere substanţială a creşterii creditului, dacă nu va fi chiar pe minus, o reducere a activelor băncilor şi o tăiere masivă de costuri. Pe termen mediu, dacă se menţine taxa, eu văd o restrângere din ce în ce mai mare a siste­mului bancar.  Când este vorba de acţionari care au de dat socoteală unor boarduri, nu îşi pot permite să suporte pierderi la infinit sau să investească bani.“

Intre timp,  se pare ca Guvernul face un pas inapoi.

La şedinţa de ieri (4 februarie) a Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macro­prudenţială, la care au luat parte atat guvernatorul BNR cat si ministrul finantelor, a fost decisă crearea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai BNR, concluziile grupului de lucru urmând să fie discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

De asemenea, Darius Vâlcov –  consilierul premierului, a declarat pentru agenţia interna­ţională de ştiri Bloomberg ce se urmareste in cadrul acestor discutii si analize: „Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut. Se va lua o decizie îm­preună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară.“

Vâlcov spune că scopul acestei taxe este reducerea dobânzilor la care se împrumută populaţia, de aceea în proiectul de buget pentru 2019 nu sunt prevăzute venituri din această taxă.

„Nu ne interesează nivelul taxei sau veniturile suplimentare pe care le poate genera. Vrem ca dobânzile la care se împrumută românii să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelurile actuale“, a mai precizat Valcov.

Aceste declaratii au avut un impact imediat asupra investitorilor pe piata de capital de la Bucuresti, care au reintrat la cumparare. Actiunile BT si BRD au inchis sedinta din 4 februarie cu cresteri de 11,11% si respectiv 10,89%.

Sursa foto: Cotidianul

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?