Cum se impoziteaza veniturile din vanzarea de criptomonede in 2019

13 iunie 2019

Persoanele care obţin venituri din vânzarea de criptomonede în 2019 trebuie să plătească impozit pe venit în cuantum de 10% din valoarea obţinută dacă suma obţinută depăşeşte valoarea de 600 de lei pe an.

„Veniturile din transferul de monedă virtuală sunt acum încadrate în categoria veniturilor din alte surse, fiind impozabile cu 10%. Cota de 10% se aplică la câştigul obţinut, calculat ca diferenţă pozitivă dintre preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile aferente tranzacţiei. Câştigul sub 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câştigurilor să nu depăşească 600 lei pe an“, a spus Medeea Popescu, tax manager în cadrul departamentului de taxe, persoane fizice din cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG, în cadrul emisiunii online ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

Persoanele care obtin astfel de venituri trebuie sa ia in calcul si contributia la asigurarile sociale de sanatate, care este tot in cota de 10%.

„Aceasta se datoreaza doar daca persoanele obtin venituri, altele decat cele salariale, care in decursul unui an depasesc valoarea a 12 salarii minime brute pe economie. In cazul in care se datoreaza aceasta contributie ea se calculeaza ca 10% aplicat la cele 12 salarii minime brute. Cum pentru 2019 salariul minim brut este de 2080 de lei, contributia calculata datorata va fi de 2.496 lei.”, a mai precizat Popescu.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?