Comisia Europeana propune o noua legislatie in domeniul protectiei datelor

26 ianuarie 2012

26 ianuarie, 2012 – Firmele de servicii financiare si procesatorii de carduri vor trebui sa informeze autoritatea nationala de supraveghere cat mai curand posibil cu privire la orice incalcare grava a securitatii datelor („lost&stolen data”), daca este posibil, in termen de 24 de ore, potrivit noilor propuneri de reglementari UE. Incalcarea legii poate duce la amenzi de pana la 1 milion EUR sau de pana la 2% din cifra de afaceri anuala globala realizata de o societate.

In era digitală, colectarea si stocarea informatiilor personale sunt esentiale. Datele sunt utilizate de toate tipurile de societati – de la firmele de asigurare si banci, la site-uri de comunicare sociale si motoare de cautare. Intr-o lume globalizata, transferul de date catre tari terte a devenit un factor important in viata de zi cu zi. Nu exista granite online, iar „cloud computing-ul” poate insemna faptul ca datele sunt transmise de la Berlin pentru a fi prelucrate la Boston si stocate la Bangalore.

Comisia Europeana propune o reforma cuprinzatoare a normelor din 1995 ale UE in materie de protectie a datelor in vederea consolidarii dreptului la confidentialitate pe internet si a dezvoltarii economiei digitale a Europei. Progresul tehnologic si globalizarea au modificat profund modul in care datele noastre sunt colectate, accesate si utilizate. In plus, cele 27 de state membre ale UE au pus in aplicare in mod diferit normele din 1995, ceea ce a condus la divergente in ceea ce priveste asigurarea aplicarii acestora. O legislatie unica va elimina fragmentarea actuala si sarcinile administrative costisitoare, conducand la realizarea de economii de catre intreprinderi de aproximativ 2,3 miliarde EUR pe an.

Comisia apreciaza ca initiativa va contribui la consolidarea increderii consumatorilor in serviciile online, oferind astfel un impuls cresterii economice, ocuparii fortei de munca si inovatiei in Europa. Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si statelor membre ale UE (reunite in cadrul Consiliului de Ministri) in vederea dezbaterii. Propunerile vor intra in vigoare la doi ani dupa adoptare.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash