[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comisia Europeana anunta dezvoltarea Ghiseului unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica

16 ianuarie 2012

16 ianuarie, 2012 – Pentru respectarea transfrontaliera a legislatiei in materie de TVA, Comisia Europeana anunta infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2015, a unui minighiseu unic pentru furnizorii de servicii, de comert electronic, radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii, catre clientii din UE. In prezent, ghiseul este limitat la furnizorii de servicii electronice din afara UE. Sub forma unui portal web, ghiseul unic va permite intreprinderilor sa declare si sa plateasca TVA-ul in locul in care este stabilit clientul si nu in locul in care este stabilit comerciantul. In viitor se intentioneaza sa se extinda Ghiseul unic la si mai multe activitati, inclusiv la livrarile de bunuri.

Desfasurarea activitatii comerciale in mai multe state membre presupune deseori interactiunea cu mai multe administratii fiscale in diferite limbi. Respectarea mai multor obligatii privind TVA-ul poate fi un exercitiu foarte greoi si costisitor pentru societati. Propunerea adoptata in 13 ianuarie de Comisie este un prim pas catre un Ghiseu unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica de care intreprinderile vor beneficia incepand de la 1 ianuarie 2015. Astfel cum este prevazut in Comunicarea Comisiei din decembrie anul trecut privind viitorul TVA-ului (a se vedea IP/11/1508), demersul referitor la Ghiseul unic pentru comertul transfrontalier din cadrul UE va viza, intr-o prima faza, doar serviciile de comert electronic, de radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii. In viitor, Comisia va incerca sa extinda treptat Ghiseul unic la alte bunuri si servicii.

Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: „Complexitatea sistemului actual de TVA al UE este un obstacol in calea desfasurarii activitatii comerciale pe piata unica. Ghiseului unic va facilita semnificativ dezvoltarea transfrontaliera a societatilor europene nou-infiintate. Acest lucru va contribui la stimularea cresterii economice si la crearea de locuri de munca”.

Comunicarea recent adoptata privind viitorul TVA-ului a subliniat faptul ca o dezvoltare completa a Ghiseului unic – o masura propusa in planul Comisiei de a reduce poverile administrative − este o prioritate de varf.

Propunerea din 13 ianuarie a.c. se refera la aspecte precum domeniul de aplicare al sistemului, obligatiile in materie de raportare, declaratiile TVA, moneda, platile, evidenta si alte aspecte pentru care sunt necesare norme comune. Infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2015, a unui mini Ghiseu unic pentru furnizorii de servicii electronice, de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune din UE catre consumatori va fi un progres important in simplificarea normelor in materie de TVA aplicabile in UE.

In viitor se intentioneaza sa se extinda Ghiseul unic la si mai multe activitati, inclusiv la livrarile de bunuri. Propunerea adoptata astazi de Comisie este un prim pas in cadrul unui amplu program de lucru care va conduce la implementarea rapida si incununata de succes a noului sistem. Comisia invita toate statele membre sa isi exprime acordul fata de aceste masuri in 2012. O abordare comuna este esentiala pentru a proiecta sistemele IT care vor asigura schimbul de informatii necesar intre autoritatile fiscale din cele 27 de state membre si pentru a asigura punerea integrala in aplicare a acestuia pana in 2015.

Context

Din iulie 2003 exista un sistem de Ghiseu unic avand ca scop simplificarea obligatiilor privind TVA-ul ale furnizorilor din afara UE de servicii electronice oferite consumatorilor din UE (a se vedea IP-04/1331). Sistemul a functionat bine, permitand comerciantilor din afara UE care au obligatia de a plati TVA-ul in UE sa isi aleaga un singur loc pentru respectarea obligatiilor de plata a TVA-ului. Prin intermediul acestui portal electronic unic, se efectueaza o singura declaratie de TVA si o singura plata a TVA-ului. Pe baza informatiilor furnizate, aceasta plata se aloca automat diferitelor state membre carora li se datoreaza TVA-ul.

La 1 ianuarie 2015, normele TVA privind locul de prestare a serviciilor se vor schimba pentru societatile care furnizeaza servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune catre clienti din UE. TVA-ul se va plati in locul in care clientul este stabilit. Acest fapt presupune extinderea domeniului actual de aplicare al sistemului existent de Ghiseu unic. In prezent, un sistem este deja in functiune pentru intreprinderile din afara UE care presteaza servicii electronice. Sistemul se va extinde acum atat la intreprinderile din UE, cat si la cele din afara UE si – in plus fata de serviciile electronice – va include si servicii de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune. Acest fapt va permite furnizorilor sa utilizeze un portal web in statul membru in care sunt identificati pentru a declara TVA-ul datorat in alte state membre pentru prestarea de astfel de servicii in favoarea consumatorilor particulari.

Pentru a se asigura securitatea juridica, este nevoie de norme clare si obligatorii privind aplicarea acestui nou sistem. Dispozitiile actuale ale normelor de aplicare aferente Directivei TVA (Regulamentul UE/282/2011 al Consiliului) trebuie, prin urmare, sa fie modificate in acest sens.

Textul integral al regulamentului se gaseste la adresa:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/key_documents/legislation_proposed/index_en.htm

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?