[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cluj-Napoca devine primul oras in care plata prin SMS se poate face pe mai multe linii de transport public – atat urban cat si metropolitan

24 iunie 2014

plata transport prin SMS_cod confirmareIncepand din data de 18 iunie 2014, in intreaga zona metropolitana Cluj, biletele de calatorie sau abonamentele la transportul in comun pot fi achizitionate prin SMS. Exista o serie de optiuni din care calatorii pot alege, de la o calatorie pe o linie in municipiu pana la abonament pe toate liniile metropolitane si urbane pentru 24 de ore.

Clujenii vor trimite un mesaj telefonic la numarul 7478, cu specificarea tipului de bilet solicitat, iar in maximum 25 de secunde primesc un cod de confirmare a platii (foto). Codul respectiv va fi prezentat controlorului in momentul in care acesta va solicita biletul.

Sistemul poate fi utilizat pe mai multe linii, atat in mediul urban, cat si in zona metropolitana, astfel ca in forma aceasta reprezinta o premiera la nivel national.

“Mai sunt orase care folosesc acest sistem pe o linie, insa la noi este singurul loc unde va functiona pe mai multe linii”, a precizat Liviu Neag, Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca. Acesta a adaugat ca se asteapta ca noua modalitate de plata a calatoriei sa se bucure de succes, mai ales in randul tinerilor si oamenilor de afaceri, care calatoresc ocazional.

“Am facut un studiu premergator implementarii acestui sistem si estimam ca va avea un bun raspuns in special din partea tinerilor dar si a unor persoane din mediul de business, care calatoresc mai degraba ocazional cu mijloacele de transport in comun”, a mai declarat Neag.

Primarul Emil Boc a testat functionarea sistemului in cadrul unei conferinte de presa, el mentionand ca acesta reprezinta un pas inainte pentru inaugurarea sistemului de ticketing, in toamna acestui an.
Edilul a introdus linia de transport dorita in textul unui mesaj, a format 7478, iar in aproximativ 20 de secunde a primit un cod de confirmare a platii. Primarul nu a efectuat insa si calatoria, conferinta de presa desfasurandu-se la sediul Primariei Cluj-Napoca.

“Dupa plata parcarii prin SMS si plata transportului in comun prin aceasta modalitate devine operationala. Avem parte din nou de practici de oras inteligent. Teama ca nu ai un ghiseu deschis sau nu ai bani la tine dispare, iar prin simpla apasare a butoanelor telefonului iti poti plati biletul”, a mentionat primarul Emil Boc, citat de Vocea Transilvaniei. “Urmarim sa punem in practica solutii inteligente pentru imbunatatirea vietii de zi cu zi a clujenilor in cat mai multe arii. Plata prin SMS la transportul in comun este inca un pas in aceasta directie – Cluj-Napoca Smart City”.

Reprezentantii CTP Cluj-Napoca le recomanda calatorilor sa isi comande biletul inainte de a se urca in autobuz, pentru a evita eventuale neplaceri. De asemenea, s-au dat asigurari din partea companiei de trasnport local ca nu vor fi sanctionate persoanele al caror bilet expira in timp ce se afla in trafic.

Optiuni pentru plata prin SMS a transportului in comun din Zona Metropolitana Cluj – calatorul transmite un mesaj text la numarul 7478 in care poate specifica:
– NUMARUL LINIEI – pentru calatoria pe o linie, urbana, valabilitate 45 minute – tarif: 0,5 Eur + TVA
– T – pentru abonament pe toate liniile, urban, valabil 60 de minute – tarif: 0,9 Eur + TVA
– A – pentru toate liniile, urban, valabil 24 de ore – tarif: 2,6 Eur + TVA
– M40 – pentru toate liniile, metropolitan si urban, valabil 40 de minute – tarif: 0,9 Eur + TVA
– M60 – pentru toate liniile, metropolitan si urban, valabil 60 de minute – tarif: 1,35 Eur + TVA
– M80 – pentru toate liniile, metropolitan si urban, valabil 80 de minute – tarif: 1,8 Eur + TVA
– MA – pentru toate liniile, metropolitan si urban, valabil 24 de ore – tarif: 4 Eur + TVA

Alba Iulia a fost primul oras din Romania in care s-a introdus plata prin SMS a calatoriei in transportul public. Lansarea sistemului de plata a avut loc in decembrie 2010, solutia de plata fiind furnizata de Simplus Invest.

Comentarii (1)
  1. Andreea spune:

    Dar oare de ce în Cluj-Napoca costă mai mult (dacă adunăm și TVA-ul) să cumpărăm acest bilet electronic decât să folosim o jumătate de bilet de hârtie? În alte orașe, suma este aceeași, indiferent de metoda de plată.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?