CertSIGN a patentat in SUA o solutie de criptare homomorfica, ce permite procesarea fara decriptare a datelor sensibile

11 decembrie 2019

certSIGN, companie românească specializată în soluții de criptare, a obținut un patent de invenție pentru o metodă de criptare homomorfică a datelor care permite procesarea acestora fără a le decripta. Patentul a fost acordat de Biroul de Patente și Mărci al Statelor Unite ale Americii și are numărul US10454668 din 22.10.2019. 

„Dacă în cazul soluțiilor clasice de criptare, datele care trebuie prelucrate sunt mai întâi decriptate, apoi analizate și procesate și, în final, criptate din nou, un proces care poate da naștere unor breșe de securitate, în cazul criptării homomorfice datele rămân criptate pe toată durata prelucrării.”, potrivit comunicatului.

În ultimii ani, stocarea datelor criptate în cloud a devenit un standard de business adoptat pe scară largă de companii și reprezintă o soluție sigură de stocare. Breșele de securitate apar însă când este necesară accesarea datelor pentru o simplă căutare sau pentru o analiză mai amplă. În mod normal, în astfel de situații datele sunt decriptate pentru a se realiza căutarea sau analiza solicitată, creându-se astfel oportunitatea unui furt de informații.

În cazul criptării homomorfice, datele rămân criptate și sunt protejate în orice moment, iar „elementul care permite ca acestea să rămână confidențiale și sigure chiar dacă o terță persoană le folosește este un sistem matematic de analiză și procesare a datelor criptate”, precizeaza compania.

Spre deosebire de alte soluții de criptare homomorfică disponibile pe piață, „soluția certSIGN utilizează metode noi și mai sigure de criptare bazate pe algoritmi criptografici, care nu necesită o investiție suplimentară în infrastructură IT și care reduc timpul de procesare a datelor”, potrivit CertSIGN.  

Astfel, compania crede ca, „criptarea homomorfică reprezintă singura soluție de protecție completă a datelor sensibile”, care poate fi utilizată cu succes de organizații,  în special pentru domenii în care confidențialitatea datelor personale ale clienților este esențială, precum domeniul financiar bancar, sănătate, asigurări etc.

Întregul proces de obținere a patentului a durat 4 ani, si a implicat o echipă de specialiști în criptografie, PKI și securitate cibernetică.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash