CEO Bitcoin Romania: ”Romanii au peste 1 mld. euro in bitcoin si alte criptomonede la valoarea actuala de piata”

12 ianuarie 2021

Investiţiile românilor în Bitcoin şi alte criptomonede a depăşit valoarea de 1 mld. euro, după cum estimează George Rotariu, CEO al Bitcoin Ro­mâ­nia, o companie care a creat o fran­ciză pentru ATM-uri cu criptomonede, şi fost jucător profesionist de poker, potrivit ZF.

În prezent, nu există date oficiale cu privire la valoarea inves­ti­ţiilor pe care românii le-au făcut în criptomonede, desi este probabil ca BNR sa aiba totusi o idee in acest sens.

Platformele de tranzacţionare de cripto­mo­nede nu pot opera conturi în băncile din Ro­mâ­nia după ce, în 2018, Banca Naţională a Româ­niei a catalogat monedele virtuale drept „active speculative, extrem de vo­latile si riscante“. Astfel, băncile lo­cale în­chid conturile companiilor şi persoa­nelor fizice care investesc în cripto­mo­ne­de.

Singura exceptie este Libra Internet Bank, care de curand permite persoanelor fizice sa-si alimenteze conturile de tranzactionare din conturile deschise la banca, in limita a 100.000 lei / luna si cu verificari foarte minutioase privind provenienta fondurilor; asa cum NOCASH a anuntat aici.

Rotariu a explicat procesul prin care românii pot investi într-o monedă virtuală.

„Pentru a cumpăra un Bitcoin, o persoană tranferă valoarea în euro de la băncile din Româ­nia în contul în euro al societăţii noastre dintr-o bancă din Uniunea Euro­pea­nă. Noi îi pu­nem suma cu care şi-a alimentat contul, iar de acolo poate tranzacţiona, poate cum­păra Bitcoin sau alte mo­ne­de. Invers, persoana îşi vin­de Bitcoin pe euro şi apoi face retragerea de pe platformă în con­tul său şi noi transferăm eu­ro.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?