Investiţiile românilor în Bitcoin şi alte criptomonede a depăşit valoarea de 1 mld. euro, după cum estimează George Rotariu, CEO al Bitcoin România, o companie care a creat o franciză pentru ATM-uri cu criptomonede, şi fost jucător profesionist de poker, potrivit ZF.
În prezent, nu există date oficiale cu privire la valoarea investiţiilor pe care românii le-au făcut în criptomonede, desi este probabil ca BNR sa aiba totusi o idee in acest sens.
Platformele de tranzacţionare de criptomonede nu pot opera conturi în băncile din România după ce, în 2018, Banca Naţională a României a catalogat monedele virtuale drept „active speculative, extrem de volatile si riscante“. Astfel, băncile locale închid conturile companiilor şi persoanelor fizice care investesc în criptomonede.
Singura exceptie este Libra Internet Bank, care de curand permite persoanelor fizice sa-si alimenteze conturile de tranzactionare din conturile deschise la banca, in limita a 100.000 lei / luna si cu verificari foarte minutioase privind provenienta fondurilor; asa cum NOCASH a anuntat aici.
Rotariu a explicat procesul prin care românii pot investi într-o monedă virtuală.
„Pentru a cumpăra un Bitcoin, o persoană tranferă valoarea în euro de la băncile din România în contul în euro al societăţii noastre dintr-o bancă din Uniunea Europeană. Noi îi punem suma cu care şi-a alimentat contul, iar de acolo poate tranzacţiona, poate cumpăra Bitcoin sau alte monede. Invers, persoana îşi vinde Bitcoin pe euro şi apoi face retragerea de pe platformă în contul său şi noi transferăm euro.”
„Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”