Cele mai dese plati online cu cardul sunt achitarea facturilor de utilitati si a biletelor de avion – romanii tranzactioneaza mai degraba de la birou

3 iulie 2014

Cele mai cumparate produse si servicii online de anul acesta, achitate online cu cardul de pe desktop-uri si laptop-uri sunt, in ordine, facturile la utilitati, biletele de avion si produsele IT&C, in timp ce platile de pe smartphone si tablete se indreapta catre jocuri online, fashion, beauty si gadget-uri, potrivit datelor Netopia Mobilpay.

Referitor la obiceiul si intervalul de cumparare, datele NETOPIA mobilPay arata ca majoritatea romanilor cumpara online in timpul saptamanii, de la birou. Mai mult, cifrele arata nu numai ca oamenii tind sa cumpere de la birou, in intervalul orar 9:00-17:00, dar si ca acestia cheltuie, in medie, de doua ori mai mult si mai scump decat de acasa. Conform reprezentantilor companiei, media tranzactiilor procesate in intervalul orar 9:00-17:00 este cu circa 40% mai mare decat media pe orele 18:00-22:00.

Numarul romanilor care cumpara din mediul virtual si opteaza pentru modalitatile de plata online cu cardul, fie de pe desktop sau de pe telefoane smart, este in continua ascensiune, la fel si sumele achitate de clientii magazinelor online. Conform datelor NETOPIA mobilPay, suma medie procesata online cu cardul de pe PC-uri si laptop-uri a crescut cu 20% in 2014, de la 150 lei anul trecut la 180 lei in prezent, in timp ce valoarea tranzactiei medii procesate de NETOPIA de pe smartphone-uri si tablete a crescut cu 5% in 2014 fata de 2013.

„Comertul electronic din Romania este deja o piata matura, cu jucatori puternici, competitivi si cu clienti din ce in ce mai sofisticati. Acest lucru nu poate decât sa ne bucure si sa ne motiveze si pe noi, procesatorii, in a asigura in continuare o platforma facila si sigura de tranzactionare pentru cumparatori si comercianti”, declara Antonio Eram, CEO si fondator NETOPIA mobilPay.

Potrivit CEO-ului NETOPIA mobilPay, tranzactiile de pe smartphone si tablete procesate prin aplicatia mobilPay MasterCard mobile, lansata pe piata in martie 2013 si disponibila gratuit pentru telefoanele smart cu sisteme de operare iOS si Android, s-au dublat anul acesta.

Cea mai mare tranzactie mobilPay MasterCard in 2014 s-a ridicat la peste 250 euro, valoare similara cu cea din 2013, procesata pentru facturi de utilitati. In ceea ce priveste cea mai mare tranzactie online cu cardul procesata de NETOPIA mobilPay in 2014, aceasta s-a ridicat la 9.300 euro, pentru servicii de turism.

NETOPIA mobilPay este liderul pietei locale de mobile commerce si unul dintre cei mai importanţi procesatori de plaţi online prin card. Compania a procesat anul trecut 2,2 milioane de tranzactii online cu cardul, in valoare de 76 milioane de euro. Pe parcursul anului 2013, procesatorului de plati online i s-au alaturat peste 700 comercianti noi, printre care operatori aerieni si agentii de turism importante din tara.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?